Négynapos, óriási fesztivállal ünneplik a britek II. Erzsébet platinajubileumát

God saving the Queen since 1926. Nézd élőben velünk!

Négynapos nagyszabású rendezvénysorozattal ünneplik csütörtöktől az Egyesült Királyságban II. Erzsébet királynő platinajubileumát, vagyis trónra lépésének 70. évfordulóját. A jeles esemény egybeesik a 96 esztendős uralkodó ilyenkor esedékes - bár a szokásos június közepi időponthoz képest kissé előrehozott - "hivatalos" születésnapi ünnepségével, és ebből az alkalomból számos híresség részesült magas kitüntetésben.

Nézd élőben a hihetetlenül grandiózus ceremómiát!

II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halálának napján lépett az Egyesült Királyság trónjára, de uralkodása jelesebb évfordulóinak ünnepségeit a jobb időjárás reményében - a hivatalos születésnaphoz hasonlóan - júniusban tartják. Így volt ez az 1977-es ezüstjubileumon, a 2002-ben tartott aranyjubileumon és a 2012-ben rendezett gyémántjubileumi ünnepségeken is.

A júniusi időpontot indokolja az is, hogy az uralkodó közismerten nem tartaná illőnek, ha édesapja halálának emléknapján ünnepelné az ország az ő trónra lépésének évfordulóját. E hagyománynak megfelelően született az a döntés, hogy a hivatalos idei születésnapi ünnepségeket és a platinajubileumi rendezvényeket ezúttal egyazon júniusi hétvégén rendezzék.

Az angol-brit monarchia évezredes történetében példátlan évfordulóra a brit kormány négynapos hétvégét hirdetett, mégpedig úgy, hogy a május utolsó hétfőjén esedékes hagyományos országos munkaszünetet csütörtökre helyezte át, és pénteket rendkívüli munkaszüneti nappá nyilvánította.

Az ünnepi hosszú hétvége első napjának legnagyobb rendezvénye az egy héttel előrehozott hivatalos születésnap lesz. A Trooping the Colour néven közismert, igen látványos, rendszerint százezres tömeget vonzó katonai parádét a koronavírus-járvány miatt 2020-ban és tavaly csak igen szűk körben, a királynő windsori rezidenciáján, közönség nélkül rendezték meg.

Csütörtökön viszont 1500 katona és 400 fős katonazenekar részvételével, két év kihagyás után újból teljes pompájában megtartják a díszszemlét. Az évfordulós ünnepségek könnyed mozzanataként szappanopera-színésznek szegődött a brit trónörökös, az uralkodó elsőszülött fia, igaz, csak egy alkalomra. Károly walesi herceg édesanyja kedvéért vállalta a beugrást a BBC közszolgálati televízió legnépszerűbb, EastEnders című, 1985 óta futó sorozatában.

Károly szerepe szerint felesége, Kamilla cornwalli hercegnő társaságában váratlanul, mindenki legnagyobb elképedésére megjelenik a sorozat helyszínén, a Walford nevű kitalált londoni kerület ugyancsak kitalált főterén, az Albert Square-en, és csatlakozik a főszereplők által rendezett utcabálhoz. Az epizódot a BBC csütörtök estére tűzte műsorra.

A négynapos platinajubileumi hétvégén országszerte több ezer igazi utcabált is tartanak, igaz, nagy valószínűséggel a trónörökösi házaspár részvétele nélkül. A rendezvénysorozat legnagyobb eseménye ugyanakkor a Platinum Party néven megszervezett hatalmas élő koncert lesz a Buckingham-palota előtt, a globális szórakoztatóipar, valamint a sport- és médiavilág legnagyobb sztárjainak közreműködésével.

A három színpadon zajló rendezvényen, amelyre 22 ezer nézőt várnak, személyesen vagy videókapcsolaton jelen lesz sok más híresség mellett Sir David Attenborough, Emma Raducanu, David Beckham, Ellie Simmonds, Stephen Fry, Julie Andrews, az angol Királyi Balett társulata, Alicia Keys, Hans Zimmer, Ella Eyre, Craig David, Mabel, a Duran Duran, Andrea Bocelli és Sir Elton John.

Csütörtökön nyilvánosságra hozták a királynő születésnapi kitüntetési listáját is. Az uralkodói elismerések díjazottjainak névsorát évente kétszer, újévkor és II. Erzsébet királynő júniusi hivatalos születésnapján hirdetik ki. Az idei születésnapi kitüntetési listán 1134 név szerepel; az elismerésben részesítettek között van Stella McCartney divattervező, Sir Paul McCartney-nak, a Beatles egykori dalszerzőjének és basszusgitárosának leánya, aki a Brit Birodalom Rendjének parancsnoki címét (CBE) kapta az uralkodótól.

Rio Ferdinand, az angol futballválogatott egykori sztárja a Brit Birodalom Rendjének tisztje (OBE), Gareth Bale, a walesi labdarúgás csillaga a Brit Birodalom Rendjének tagja (MBE) címet viselheti csütörtöktől. A királynő a brit becsületrend, az Order of the Companions of Honour tagjává avatta Sir Salman Rushdie írót. Sir Salman nevét 1989-ben ismerte meg a világ, miután Sátáni versek című, vallásgyalázónak ítélt művéért az iráni iszlám állam akkori első számú vezetője, a néhai Khomeini ajatollah vallási halálos ítéletet mondott ki rá.

Rushdie mostani kitüntetésével igen előkelő társaságba került: az V. György király által 1917-ben alapított brit becsületrendnek a mindenkori uralkodóval együtt legfeljebb 65 tagja lehet. A jelenlegi tagok között van mások mellett a rendkívüli sikerű természetfilmjeivel világhírűvé vált Sir David Attenborough, Judi Dench színésznő, J.K. Rowling, a szintén példátlan sikerű Harry Potter-regényfolyam szerzője, Sir Paul McCartney, valamint a brit rock másik veterán világsztárja, Sir Elton John.

God save the Queen!

(Forrás: MTI, fotók: Getty)

platinum party | ünnepség | Anglia | II. Erzsébet | ceremónia

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom