Észak-Macedóniában kitört a pánik, hosszú sorokban állnak útlevélért az emberek

A jövő hét vízválasztó lesz, sokan attól tartanak, hogy nem fognak tudni utazni.

Észak-Macedónia 2019-ben változtatta meg a nevét Macedóniáról, egy Görögországgal kötött egyeszség nyomán, miután a görögök felhívták a figyelmet arra, hogy Macedónia egy ókori görögországi tartomány neve volt. Észak-Macedónia idén február 12-ig kapott határidőt arra, hogy kicserélje a hivatalos dokumentumokat, azonban ez nem teljesen sikerült neki.

Az útlevelek cseréjét még 2021-ben elkezdték, de többek között a Covid és mindenféle technikai problémák miatt lemaradtak az ütemtervvel. Így állt elő a mostani helyzet, mely szerint az 1,8 millió lakosú országban az állampolgárok legalább egyharmadának, vagyis nagyjából hatszázezer embernek még mindig nincs új útlevele vagy személyi igazolványa.

A jelenlegi ütemben haladva, vagyis havi mintegy ötvenezer új útlevelet kiállítva, a határidő lejárta után még egy teljes évre lesz szükség, amíg a folyamat befejeződik.

Míg a régi személyi igazolványok belföldön érvényben maradnak, az útlevelekkel nem így lesz, ezért sokan attól tartanak, hogy az országban vagy külföldön ragadnak. Valószínűleg az utóbbi csoport tagjainak lesz könnyebb dolguk, akiktől azt kérik, keressék fel a helyi nagykövetséget, ahol segítséget kaphatnak a hazatéréshez. Az viszont kérdés, hogy hogy fognak tudni utazni a következő egy évben azok, akik még nem kapták meg az új dokumentumot.

Mint Pance Toshkovski újonnan kinevezett technikai belügyminiszter elmondta, „fizikailag lehetetlen“ határidőre kiállítani az összes dokumentumot. Mint hozzátette, a legnagyobb problémát az útlevelek nyomtatása és kiadása jelenti, ezt csak jobb szervezéssel és irányítással lehet enyhíteni.

Nemrég egy közép-európai ország is bejelentette, hogy nevet vált, és ezt fontolgatja a világ egyik legszebb szigetcsoportja is.

(Forrás: Euronews, Balkan Insight, képek: Getty Images, Unsplash)

észak-macedónia | útlevél | névváltoztatás | új

FOLYTASD EZZEL

Ezen a 10 repülőtéren a leglátványosabb a leszállás a világon

Hat csodálatos európai nemzeti park, ahol feltöltheted a lelked – és a tüdőd

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram