Hat dolog, amit sosem lenne szabad megennünk a szakértők szerint

Bill Marler ügyvéd, a szakterülete pedig az ételmérgezések miatti kártérítési perek. Saját bevallása szerint már több mint 800 millió dollárt nyert meg ügyfelei számára, praxisa során pedig azt tapasztalta, hogy vannak olyan ételek, amelyek elfogyasztása túlságosan nagy kockázattal jár. Mutatjuk, melyek ezek.

Nyers osztriga

Az osztriga és a nyers kagylókkal közvetlenül összefüggésbe hozható ételmérgezések száma nagymértékben megnőtt az utóbbi években, aminek elsődleges oka az, hogy a tenger hőmérsékletének emelkedésével párhuzamosan elszaporodnak azok a mikrobák, amelyek bekerülnek a táplálékláncba.

A kockázat csökkenthető, ha

a feltört osztrigát három percre forrásban lévő vízbe tesszük, vagy nagyságrendileg tíz perc alatt készre sütjük.

Előre feldarabolt gyümölcsök

Az ilyen módon feldolgozáson gyümölcsök több kézen is keresztül mennek, veszítenek frissességükből, ráadásul magasabb áron is juthatunk hozzájuk, mint az egész gyümölcsökhöz.

A gyümölcsöket és a zöldségeket fontos, hogy fogyasztás előtt alaposan megmossuk tiszta vízben, még akkor is, ha a héjukat el akarjuk dobni.

A mikrobák és baktériumok ugyanis a gyümölcs héjáról szeletelést követően annak húsát is elérhetik.

Csírák

A nyers csírák az elmúlt években számos szalmonella-járványért voltak felelősek, mivel termesztési körülményeik ideálisak a baktériumok elszaporodásához is.

Rare steak

A steaket gyakran fogyasztjuk rare elkészítési fokozatban, ekkor csupán a hús széle sült meg, belseje nyers, langyos állagú. Az alulsütött hús fogyasztását azonban például az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma sem ajánlja.

Nyers tojás

Az 1980-as '90-es években gyakoriak voltak a szalmonella-járványok, amelyekre sokan még ma is emlékeznek. Napjainkban ennek kialakulásának kockázata már jóval alacsonyabb, a nyers tojás azonban továbbra is rizikófaktort jelent

az idősek, az immunhiányos betegségekben szenvedők és a terhes nők egészsége szempontjából.

Pasztőrözetlen tej

A szakértő szerint a kezeletlen tehén-, juh-, vagy kecseketej az egyik legkockázatosabb élelmiszer, mely olyan baktériumokat hordozhat, mint például a Brucella, a Campylobacter, a Cryptosporidium, az E. coli, a Listeria és a Salmonella.

(Forrás: Finedininglovers, fotók: Getty Images)

tiltólistás étel | szalmonella | étel | egészséges táplálkozás | konyhai praktika

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom