Csak kevesen tudják ezt a titkot a világ egyik legaktívabb vulkánjáról

Az Etna szinte soha sem alszik. Évezredek óta Európa legaktívabb vulkánjaként tartjuk számon. Az ókori görögök pedig egyenesen úgy tartották: gyomrában működteti műhelyeit a kovácsok istene, Héphaisztosz, akinek üllőcsapására láva ömlik a vulkánból.

Az Etna Olaszország egyik legmagasabb hegye, melynek csúcsát csak becsülni lehet. Jelenleg 3329 méter körüli, de a kitörések miatt a pontos tengerszint feletti magassága változik. Környékén csodálatos városok terülnek el, vulkanikus talaja pedig nagyszerű körülményeket biztosít a szőlőültetvények számára és más gyümölcsök termesztésére.

Különleges metszéspontok a térképen

A vulkán azonban több mint egy turistalátványosság vagy geológiai kuriózum, hiszen a térképen is egyedülálló módon jelenik meg. Az Etna csúcsa ugyanis tíz szicíliai önkormányzat közigazgatási határainak találkozási pontja is egyben.

Hogy érzékeltessük, ez mennyire különleges, fontos hangsúlyozni: csupán három olyan pont van a világon, ahol három ország határa találkozik. Ezek közül egyik a magyar-szlovák-osztrák határon található. Ha a határok számát eggyel növeljük, egyetlen ilyen példát sem tudunk mondani.

Azaz nincsen a Földön olyan pont a világon, ahol négy ország határa összefutna.

Korábban egy ilyen helyet tartottak számon, a holland Vaalsban, ahol Németország, Belgium, Hollandia és az úgynevezett Semleges Moresnet találkozott. Ezt azonban a második világháborút követően felszámolták.

Decipont csak egy van a világon

Ha közigazgatási határokra gondolunk, már több példát is fel tudunk sorakoztatni. Ilyen például az Egyesült Államokban található Four Corners, amely Utah, Colorado, Új-Mexikó és Arizona államhatárainak találkozási pontja. Ha öt közigazgatási határt keresünk, még nehezebb dolgunk van, de a küldetés nem lehetetlen. A térképet böngészve ilyen metszéspontra bukkanhatunk a Floridában található Okeechobee-tó közepén, ahol Okeechobee, Palm Beach, Hendry, Glades, Okeechobee és Martin megyék futnak össze.

Tíz közigazgatási határ azonban egyetlen egy helyen találkozik az egész földkerekségen:

az Etna csúcsán.

Tíz település külterületének végpontjaként is szolgál ugyanis a hegy teteje: Randazzo, Castilgione di Sicilia, Sant’Alfio, Zafferana Etnea, Nicolosi, Etnapolis, Belpasso, Biancavilla, Adrano és Bronte is itt ér véget.

Csodálatos úti célok fekszenek az Etna lábánál

Randazzo városa a 16. századig háromnyelvű volt, a San Nicola kerületben görögül, Santa Mariában latinul, San Martinóban pedig lombardul beszéltek. Castiglione di Sicilia településéhez közeli Alcantra folyóban egykoron krokodilokat neveltek, a csupán ezerötszáz fős Sant’Alfio kisvárosa pedig nemcsak szőlőjéről, hanem nagyságrendileg négyezer éves fájáról is híres. A legenda szerint terebélyes koronája Anjou Joan királynőt és száz lovagját is megóvta egy viharban.

Az Etna gyöngyeként emlegetett Zafferana Etnea zseniális klímája miatt a környék egyik legnépszerűbb nyaralóhelye. Nevét feltehetően az itt zajló sáfránytermesztésről kapta. Nicolosit az Etna kapujaként is hívják stratégiai elhelyezkedése miatt. A település elnevezése valószínűleg a San Nicoló bencés kolostorokból származik.

Az egyik legkorábbit, San Leonét a 16. század közepén a láva temette maga alá.

Belpasso ad otthont az Etnalandnak, Dél-Olaszország legnagyobb víziparkjának; Etnapolisban pedig Itália ötödik legnagyobb bevásárlóközpontja működik. Biancavillát a 15. század végén alapították az oszmánok elől menekülő albánok, de a város hírhedt maffiaközpontnak is számított.

Adranót Kr.e. 400 körül alapította Dionüszosz, Szirakúza görög uralkodója. Egy szaracén híd és egy normann kastély tanúskodik a város változatos történelméről. Bronte a görög mitológia egyik küklopszáról kapta a nevét, aki a legenda szerint a vulkán alatt él.

(Forrás: Atlas Obscura, fotók: Getty)

nagy sztori | etna | vulkán | olaszország

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom