Két év után ismét nőtt az Európai Unió népessége, de nem azért, amiért gondolnánk

2020-ban és 2021-ben a világjárvány miatt jelentősen csökkent az unió népessége, ami tavaly ismét növekedésnek indult.

Az Európai Statisztikai Hivatal, az Eurostat adatai szerint az Európai Unió népessége a 2022. január elsejei 446,7 millióról 2023. január 1-re 448,4 millióra nőtt. Ugyanakkor az okok nem a születésszámok megugrásában, hanem a pandémia utáni megnövekedett migrációs mozgásoknak, és az orosz-ukrán háború miatt az Unió területére érkezők nagy számának tudhatók be.

Az elmúlt évtizedekben a népességnövekedés üteme fokozatosan lelassult. Az EU lakossága 2005 és 2022 között átlagosan évi 0,8 millió fővel nőtt, szemben az 1960-as évek átlagos évi hárommillió fős növekedésével.

Az Eurostat korábbi népesség-előrejelzései alapján az unió lakossága 2100-ra várhatóan hat százalékkal csökken. Ez azt jelenti, hogy a prognózisok szerint 27,3 millió fővel kevesebben élünk majd az EU-ban. Emelkedik ugyanakkor a prognózis szerint az átlagéletkor, a 65-79 évesek aránya két százalékkal nőhet 2100-ra.

(Forrás: Schengenvisainfo, fotó: Getty)

statisztika | eu | népesség | népességszám | adat

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom