Ezekbe az európai városokba költözz, és ezekbe ne, ha külföldön kezdenél új életet

Az InterNations, a külföldön élők és dolgozók globális közössége idén is elvégezte felmérését, hogy felállítsák a karrier, a társasági élet és a biztonság szempontjából Európa legjobb és legrosszabb városait. A kutatásba közel tizenkétezer külföldön dolgozót vontak be.

A felmérésben arra kérték a külföldieket, hogy értékeljék a letelepedés, a külföldi munkavállalás és a pénzügyek intézését abban a városban, ahol élnek, de világszerte vizsgálták a digitális életet, az adminisztrációs kérdéseket, a lakhatást és a nyelvtanulást is.

Idén négy európai város jutott be a legjobb tíz közé.

A fenti szempontok alapján Európa legjobb városának Valencia minősült. A tömegközlekedést megfizethetőnek találják a külföldiek, kilencvenkét százalékuk élvezi a sportolási lehetőségeket, tízből kilenc munkavállaló azt mondta, hogy biztonságban érzi magát a városban. A beilleszkedés tekintetében is jól járnak azok, akik Valenciába költöznek.

A kitelepültek háromnegyede azt mondta, hogy otthon érzi magát a városban, és elégedett társasági életével is.

Ráadásul a Valenciában élő külföldiek nyolcvanhárom százaléka elégedett a megélhetésével is, szemben a globálisan mért negyvenöt százalékkal. A megkérdezettek azonban kevésbé elégedettek a munkaerőpiaccal és a munkalehetőségekkel,

város az utolsó helyre került a rangsorban a karrierlehetőségek tekintetében.

Lisszabon az összesített listán a negyedik helyre került, de az időjárás tekintetében az egyik legmagasabbra értékelt város, aminek a külföldiek szeretik a kultúráját és az éjszakai életét is. A város biztonsági szempontjából ugyancsak előkelő helyen szerepel: a kitelepültek kilencvennégy százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztonságban érzi magát, szemben a globálisan tapasztalt nyolcvanegy százalékkal.

A külföldi munkavállalók huszonhét százaléka azonban úgy érzi, alul fizetik a munkahelyén.

Madridot Lisszabonhoz hasonlóan többek között napsütéses időjárása miatt kedvelik, de szintén pozitívan nyilatkoznak az éjszakai életről, a kultúráról és az ott élők barátságosságáról is. Négy megkérdezettből három azt mondta, hogy könnyen megszokta a helyi kultúrát, ám a válaszadók egyharmada aggódik a munkahelye miatt.

Bár az összesített rangsorban a hetedik helyen végzett, Bázelt a pénzügyek tekintetében a világ második legjobb városának választották a kivándorlók. A kutatásban résztvevők szerint a jövedelmük elegendő ahhoz, hogy kényelmesen éljenek,

ötből négy válaszadó úgy vélik, tisztességesen megfizetik a munkáját.

Szinte valamennyi megkérdezett azt mondta, hogy élvezi a természeti környezetet, és biztonságban érzi magát a svájci városban. A város hátránya viszont, hogy a helyi lakosok barátságtalanok, az ott élők ötvennyolc százaléka nehezen talál barátokat.

A legjobb városok mellett a legrosszabbak rangsora is kiderült. Párizs és Róma sem éppen ideális célpont a kiköltözni vágyóknak. A francia fővárosban drága a lakhatás, magasak a megélhetési költségek, az ott élők pedig barátságtalanok. Róma a munkaerőpiac és a karrierlehetőségei miatt kapott helyett a lista alján.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty)

madrid | valencia | lisszabon

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom