Ezeken a reptereken jó kezekben vagyunk: kiderült, hol találjuk Európa legjobb légikikötőit

Korábban az utasok véleménye, most pedig saját zsűrijének ítélete alapján osztott díjakat a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa, a 2019-es utasszámok szerinti kategóriákban.

A legjobb repülőtereknek járó elismerés a kiválóságot, a csúcsteljesítményeket és az átgondolt vezetést díjazza a különböző reptéri tevékenységek kapcsán, a különböző méretű és profilú repülőtereken, figyelembe véve a fenntarthatósági törekvéseket is.

Ez alapján pedig a legnagyobb, vagyis évente több mint 40 millió utast kezelő repterek kategóriájának győztese a római Fiumicino, más néven Leonardo da Vinci reptér lett, amelyet hat év alatt ötödik alkalommal nyilvánítottak Európa legjobb nagy repülőterének.

A zsűri dicsérte a légikikötő innováció iránti elkötelezettségét, miután például a világon elsőként bocsátott ki fenntarthatósághoz kötött kötvényt, amely úttörő megoldás a fenntarthatóság megvalósításában.

A 25-40 millió utas kategóriájában az athéni nemzetközi repülőtér diadalmaskodott, ahol a fenntarthatóság szintén fontos szempont. Route 2025 stratégiájának célja, hogy 2025-re elérje a nulla kibocsátást, és a repülőtér áramszükségletét teljes egészében a helyszínen, napelemekkel termelje meg.

A középméretű, 10-25 millió utast fogadó repterek kategóriájából a Helsinki repülőtér emelkedik ki,

amely sokat javított a rugalmasságán és működési hatékonyságán azzal, hogy két terminált egyetlen létesítménybe vont össze, ami nagy kihívást jelentő vállalkozás volt.

Az 5-10 milliós kategóriában egy másik olasz repülőtér, a milánói Linate győzött, amely kötelezettséget vállalt, hogy 2030-ra eléri a nulla kibocsátást. A zsűri elismerően nyilatkozott az utasközpontú megközelítésről, amely prioritásként kezeli a zökkenőmentes és biztonságos utazást, emellett kiemelte az innovatív megoldásokat, mint amilyen a kézipoggyászok robbanóanyag-érzékelős átvizsgálása és az arcfelismerő rendszer.

A legkisebb, 5 millió utas alatti kategóriában két repülőtér osztozott a díjon, és mindkettő szigeten található: a portugáliai Madeira és a spanyolországi Menorca bizonyult itt a legjobbnak.

Ha pedig a világ legjobb légitársaságainak valamelyikével utazol, igazán nyert ügyed van. De hamarosan minden reptéren gördülékenyebb lesz a csomagellenőrzés, ha bevezetik ezt a változtatást.

(Forrás: The Mayor, képek: Getty Images)

Európa | repülőtér | Repülőterek Nemzetközi Tanácsa | legjobb | reptér

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom