Kiderült, mi Európa húsz (méltán) legnépszerűbb régiója

És az is, hogy a Covid óta nagyon egyenetlen az online platformokon lefoglalt vendégéjszakák számának növekedése

Az online platformokon lefoglalt vendégéjszakák számának növekedése egyenetlenül oszlik el az Európai Unió régiói között a koronavírus-járvány utáni időszakban - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn.

A jelentés szerint az Airbnb, a Booking, az Expedia, vagy a TripAdvisor turisztikai és szállásfoglaló platformokon keresztül lefoglalt, rövid távra bérelhető szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák 2022-re vonatkozó regionális adatai azt mutatják, hogy a turizmus általános növekedése a koronavírus-járvány előtti időszak óta egyenlőtlenül oszlik el Európában.

A vendégéjszakák számai azt mutatják, hogy a vidéki területek turizmusa fellendülőben van, míg a városi célpontok látogatottsága elmarad azoktól. Az olyan országok vidéki területein, mint Franciaország, Lengyelország, vagy Svédország, jelentősen több a foglalások száma, mint a városok esetében.

Tavaly az EU egészében lefoglalt vendégéjszakák száma körülbelül hét százalékkal nőtt, a 2019-es 512 millióról 2022-re 547 millióra emelkedett. A tíz legmagasabb növekedési rátával rendelkező régióból kilenc Franciaországban volt, míg a többi magas növekedési ütemű térség Lengyelországban, Németországban és Svédországban található.

A tavalyi foglalási adatok Prága (-52 százalék), Berlin (-39 százalék), Budapest (-34 százalék) és Bécs (-25 százalék) esetében maradtak el a leginkább a 2019-es számoktól.

A jelentésből kiderült az is, hogy Európa húsz legnépszerűbb régiója közül hat Franciaországban és szintén hat Spanyolországban, öt Olaszországban, kettő Portugáliában és egy Horvátországban található. Az olyan városi régiók kivételével, mint Párizs és Madrid, ezek a régiók mind a Földközi-tenger vagy az Atlanti-óceán partjai mentén fekvő területek.

A 2023-as első negyedév adatait ismertetve az uniós statisztikai hivatal közölte, a vendégéjszakák száma uniós szinten mindhárom hónapban meghaladta a korábban – 2020, 2021 és 2022 azonos hónapjaiban –feljegyzett legmagasabb szinteket.

Az idei év első negyedévében a látogatók 83,9 millió vendégéjszakát töltöttek el az online platformok valamelyikén keresztül rövid távra lefoglalt szálláshelyeken, szemben a 2022 első negyedévi 67,3 millióval. A legtöbb vendégéjszakát Franciaországban (22 millió), Spanyolországban (18,2 millió) és Olaszországban (9,7 millió) töltötték.

(Fotók: Unsplash)

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom