Ezek Európa legrégebbi épületei, amikről talán nem is hallottál

Európa ad otthont a világ legcsodálatosabb ókori építményeinek, az ősi műemlékek között pedig nemcsak romok vannak, hanem fantasztikus állapotban megmaradt épületek is.

Ez utóbbiakból mutatunk néhányat.

Maeshowe

A skóciai Orkney-szigetek régóta őrzik a korai európaiak titkait. Maeshowe-t a szigetcsoport első lakói Krisztus előtt 3000-2800 körül temetkezési helynek építették, méghozzá ferde átjáróval, mely egy központi kamrába vezet.

A sírban lenyűgöző skandináv rúnák figyelhetők meg.

Newgrange

Írország pogány múltja Newgrange-ben utolérhető. Az időszámításunk előtt 3200 körül épült neolitikumi templom igazi műalkotás. A masszív, vésett kövekkel körülvett helyet számos rejtély övezi, a misztikum pedig szabályosan átjárja. Ez is az oka annak, hogy

több ír legendában is központi szerepe van.

Úgy tudni, az épületben több sírkamra is található és úgy tervezték, hogy visszaköszönjenek benne a régió csillagászati sajátosságai is.

West Kennet Long Barrow

A West Kennet Long Barrow egy őskori sír Nagy-Britanniában, mely Krisztus előtt 3400 körül épült és a Stonehenge-hez hasonlítják. Ajtaját gondosan elrendezett sziklák keretezik. Belsejéből sokféle műtárgy került elő, kerámiák és szerszámok mellett közel ötven elhunyt maradványait is feltárták.

Listoghil

Írország ad otthont Európa legtöbb ősi épületének. A zöld füvéből kiemelkedő sírok egyedülálló látványt nyújtanak és kissé hátborzongatóak is egyben. Az időszámításunk előtt 3500 környékén épült,

rétegezett sziklasírokkal tarkított Listoghil féltve őrzi a Smaragd-sziget ősi történelmét.

Menga Dolmen

Spanyolországnak is megvan a maga Stonehenge-e, ez pedig nem más, mint a Menga Dolmen. A hatalmas kövekkel borított sír lenyűgöző mérnöki bravúr. Az építmény bejáratától egy átjáró vezet egy nagy sírkamrába. Ráadásul az egész épületet Krisztus előtt 3500-3000 környékén

úgy tervezték, hogy a nyári napforduló napfelkeltéjéhez igazodjon.

La Hougue Bie

Az Anglia és Franciaország között fekvő Jersey-sziget varázslatos történelemmel és misztikus történetekkel rendelkezik. Egyik leghíresebb legendája a La Hougue Bie-hez kapcsolódik. A sírkamrát Krisztus előtt 4000-3000 körül építették, az ott élők halottjaik mellett virrasztottak és szertartásokat végeztek.

Romjaira középkori kápolna épült rá, de a sírbolt továbbra is fennmaradt és látogatható.

Monte d'Accoddi

Szardínia szigetén egy kőkorszaki zikkurát, vagyis egy lépcsős templom található. A piramisszerű építmény, a Monte d'Accoddi lépcsői egészen az egykori oltárhoz vezetnek, ahonnan páratlan kilátás nyílik a környező dombokra. Minden jel arra mutat, hogy a mediterrán partvidék őstorténetének egyik legfontosabb műemléke ez, amely időszámításunk előtt 4000-3650 körül épült.

Barnenez Cairn

A barnezi Cairn a világ egyik legrégebbi építménye, hiszen több mint hat és fél ezer éves, azaz még a gízai nagy piramisoknál is hamarabb épült. A mauzóleum két sírhelyet foglal magában, amelyeket

lapos kövek hasításával, rétegzésével alakították ki.

Az ásatások neolitikus kerámiákat, fegyvereket és faragott szimbólumokat tártak fel a területen.

Bougon Tumulus

A Bougon Tumulus a kőkorszakban, primitív eszközökkel épült, és hat olyan sírhelyet tartalmaz, amelyek több mint hatezer évesek. A Franciaországban található építmény régészeti csodákat is rejtett, a kutatók kerámiákat és gyöngyöket emeltek ki az építményből. A szakértők szerint a neolitikus építészet legszebb állapotban megőrzött példája.

(Forrás: The Travel, fotók: Getty, Unsplash)

nagy sztori | franciaország | ősi építmények | Nagy-Britannia | egyesült királyság

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom