Erdélyi település is verseng Európa legzöldebb városának címéért

Az Európai Unió két díjat hozott létre azért, hogy elismerje a kontinens legkörnyezetbarátabb városait.

Az Európa Zöld Fővárosa- és az Európai Zöld Levél-díj nemcsak azt jutalmazza, amit a városok a fenntarthatóság terén elértek, hanem azt is, amit terveznek megvalósítani. Míg az előbbit évente egyetlen nagyobb város kapja, az utóbbival két kisebb, 20-99 ezer lakosú település teljesítményét díjazzák.

Cagliari

A zöld főváros címéért a dél-spanyolországi Valencia és a szardíniai Cagliari verseng,

és pályázatában mindkét város a hatalmas zöldterületeit emeli ki. Különösen Valenciának van mire büszkének lennie, mert itt találjuk Európa legnagyobb városi parkját, a Turiát. A győztes a 2024-es Zöld Főváros címe mellett 350 ezer eurót is kap a zöld terveinek megvalósítására.

Valencia

A Zöld levél díjért eközben a romániai Beszterce, a dániai Elsinore és Velenje, Szlovénia ötödik legnagyobb városa száll ringbe.

Itt a nyertesek 75 ezer eurót forgathatnak majd vissza a zöldítésbe, az eredményhirdetés októberben lesz.

Jelenleg ezek a világ legfenntarthatóbb városai egy kutatás szerint, itt pedig öt egészen lenyűgöző példát láthatunk a zöld építészetre a nagyvilágból.

(Forrás: TimeOut, képek: Unsplash, Getty Images)

Európai Zöld Levél | európai unió | fenntartható | európa zöld fővárosa | város

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom