Így változtak meg az európai utazások az elmúlt évtizedben

A 2019-ig kirajzolódó tendenciákat megtörte a járvány.

A Simpleflying cikkében az autóhasználat, a tömegközlekedés és a repülés népszerűségét hasonlította össze 2011 és 2021 között, és az is kiderül belőle, hogy hol bonyolítják a legnagyobb légi és tengeri forgalmat.

Nőtt az autóhasználat

Az Eurostat adatai szerint 2019-ig az autóhasználat évről évre fokozatosan csökkent, a járvány azonban közbeszólt. Míg 2011-ben az összes utaskilométer 73,1 százalékát tették meg autóval az európaiak, 2020-ban a 81,9 százalékát, 2021-ben pedig a 79,7 százalékát.

Csökkent a tömegközlekedés használata

Miközben az autóhasználat csökkent, a tömegközlekedés iránti igény egészen a járványig nőtt. 2011 és 2021 között azonban az autóbusszal megtett utaskilométerek száma 9 százalékról 7,1 százalékra, míg a vonatokkal megtetteké 6,6 százalékról 5,6 százalékra csökkent.

Nőtt a légi forgalom

2011 és 2019 között a légi közlekedés forgalma folyamatosan növekedett, és az összes utaskilométer 10,9 százalékáról 15 százalékára emelkedett. Míg 2011-ben 818 millió utas szállt fel  EU-szerte, 2019-ben ez a szám már elérte az 1,14 milliárdos csúcsot.

Az utasok száma 2020-ban ugyan 276 millióra zuhant vissza, de a járvány után rögtön látszott az erőteljes fellendülés, a kontinens légi forgalma pedig jelenleg a járvány előtti szint 94 százalékán áll.

2021-ben a légi úton megtett utaskilométerek aránya Horvátországban, Bulgáriában és Spanyolországban volt a legmagasabb, és szintén Horvátországban tették meg arányaiban a legtöbb tengeri utaskilométert ebben az évben (az összes utaskilométer 2,7 százalékát). A második helyen Görögország végzett 1,6 százalékkal, a harmadik pedig Észtország lett 1,5 százalékkal.

Egy új tanulmányban arról olvashatunk, miért éri meg jobban vonattal utazni repülő helyett, és valóban úgy tűnik, hogy nő a kereslet a vonatozás iránt.

(Forrás: Simple Flying, képek: Getty Images)

vonat | autó | járvány | utazás | busz

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom