Van az utazóknak egy csoportja, amely nem akar messzire menni, de szívesen marad több időt

Az Eurostat felmérést készített arról, hogyan utaznak az Európai Unió tizenöt év feletti lakosai, és különös hangsúlyt fektetett az idősebbek igényeire.

A 2022-re vonatkozó adatok szerint az emberek mindössze harmincnyolc százaléka nem utazott sehová, vagyis egyetlen éjszakát sem töltött távol az otthonától személyes célból. A korcsoportokat tekintve a hatvanöt év felettiek utaznak a legkevesebbet, ennek a korosztálynak több mint a fele (ötvenöt százaléka) nem utazott sehová. A legaktívabbak ezzel szemben a huszonöt-harmincnégy évesek, akiknek csak huszonkilenc százaléka nem mozdult ki.

A hatvanöt év felettiek legszívesebben belföldre utaznak (hetven százalékban), és hosszabb időt (átlagosan 6,3 éjszakát) töltenek pihenéssel, miközben az esetek többségében (ötvenhárom százalékában) nem a bérelhető szálláshelyeket választják.

Ők ragaszkodnak a legkevésbé a főszezonhoz, a vendégéjszakák ötvennyolc százalékát az elő- és utószezonban (márciustól júniusig és szeptembertől novemberig) töltötték el, míg a tizenöt és hatvannégy év közöttiek inkább a csúcsszezonban, júliusban és augusztusban veszik nyakukba a világot.

Az idősebb turistákat elsősorban (negyvenegy százalékban) egészségügyi okok tartják vissza attól, hogy kimozduljanak, míg a fiatalabbak közül csak kilenc százalék említette ezt az okot. De a hatvanöt év felettiek között az utazási motiváció is csökkenni látszik, harmincnégy százalékuk ezért nem indult el vakációzni. A tizenöt és hatvannégy év közötti korosztálynak csak a húsz százaléka nem érdeklődött az utazás iránt. Őket inkább anyagi okok kényszerítik otthonmaradásra (negyvennégy százalékban), míg a hatvanöt év feletti nem utazóknak csak huszonnyolc százaléka hivatkozott pénzügyi megfontolásokra.

Nemrég azt is megtudtuk, hogy Magyarországon az emberek hányszor terveznek utazni egy évben.

(Forrás: Eurostat, képek: Getty Images)

idős | utazók | utazások | európai | Európa

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram