Ez a látványos toronyház lett 2022-ben az év épülete

A 2022-es Építészeti Világfesztivál nemrégiben ért véget Lisszabonban, a legnagyobb szakmai eseményen pedig kiosztották az év épülete díjat is, amelyet a Sydney Quay Quarter Tower nyert el. 

A Sydney-i Operaház közelében található, zseniális panorámával rendelkező toronyház kétszázhat méter magas, és az egykor a helyén álló ötven éves kereskedelmi torony nagy részének felhasználásával épült.

Bár az épület nem teljes egészében újrahasznosított, úgy tudni, a régi torony gerendáinak és födémjeinek hatvanöt százalékát, valamint az eredeti épület magjának több mint kilencvenöt százalékát felhasználták, hogy aztán negyvenöt ezer négyzetméternyi alapterülettel bővítsék ki.

Az AMP Capital megbízásából épült irodaház Jenga-szerű tervét a dán 3XN építészeti stúdió készítette el a BVN-nel együttműködve.

Szokatlan formája öt enyhén elforgatott elemből áll. Ezek mindegyike egy központi átrium köré épült, amely a Sydney-i kikötő vizeire néz, de tetőkertek és teraszok is helyet kaptak benne.

(Forrás: Bosshunting, fotók: AMP Capital)

építészet | toronyház | épület | sydney

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom