Új tényező alapján változik jövőre a járatok extraprofitadója

Jövő év elejétől megváltozik a légitársaságok extraprofitadója, amit a Magyarországról induló utasonként számolnak fel.

A kormány júniusban vezette be az új adót, amelynek összege jelenleg Európán belül 3900, azon kívül 9750 forint utasonként. A most közzétett módosítás szerint a díj mértéke nemcsak az úti céltól, hanem a repülőgép egy ülésre vetített károsanyag-kibocsátásától is függ majd, amelyet három kategóriába sorolnak: 10 és fél kilogrammnál alacsonyabb, 10 és fél kilogramm valamint 17 és fél kilogramm közé esik, 17 és fél kilogrammnál nagyobb.

A legalacsonyabb kategória esetében a fizetendő hozzájárulás mértéke bizonyos úti célok esetében a mostaninál kisebb lesz, a középső kategóriánál változatlan marad, míg a legszennyezőbb utak esetében már jelentősen emelkedik.

Az új számítás szerint így fognak kinézni az egyes kategóriákra eső összegek: Ha az Európai Unió valamelyik tagállamába, Albániába, Andorrába, Bosznia-Hercegovinába, Észak-Macedóniába, Izlandra, Koszovóba, Liechtensteinbe, Moldovába, Monacóba, Montenegróba, Nagy-Britanniába és Észak-Írországba, San Marinóba, Svájcba, Szerbiába, Norvégiába, vagy Ukrajnába indul a járat, akkor 2700, 3900 illetve 5100 forint az adó mértéke kategóriánként, a fenti országokon kívüli úti célok esetén pedig 6800, 9750 és 12 700 forint a fizetendő összeg.

Ez a rendszer arra ösztönözheti a légitársaságokat, hogy az új generációs hajtóművekkel felszerelt, alacsonyabb károsanyag-kibocsátású repülőgépeket használják magyarországi bázisaikon, illetve az innen induló járataikon.

Úgy tűnik, a környezettudatosság egyre nagyobb szerepet kap az emberek utazási döntéseiben, és a légitársaságok is igyekeznek megfelelni ennek.

(Forrás: Airportal, képek: Getty Images)

légitársaság | szén-dioxid-kibocsátás | extraprofitadó

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom