Ez a nulla energiaigényű McDonald’s a fenntartható gyorstéttermek iskolapéldája

A floridai Walt Disney World Resort területén alakítottak át építészek egy gyorsétteremet úgy, hogy teljes energiaigényét megújuló erőforrásokból tudja fedezni. A McDonald’s úgy véli, az étterem zászlóshajója lesz a hálózatnak, és egyfajta inkubációs központtá is válhat a gyorséttermi energia- és vízfelhasználás csökkentését szolgáló megoldások tesztelésére.

A Ross Barney építészei által tervezett épület kialakítása során figyelembe vették Florida párás klímáját, így a 745 négyzetméteres gyorsétteremre V alakú tetőt alakítottak ki, amelyre napelemeket telepítettek, míg az innovatív fotovoltaikus üvegpaneleket az épület homlokzatába integrálták.

Ezek összessége járul hozzá ahhoz, hogy ellensúlyozzák az étterem által éves szinten igényelt több mint 9000 kWh energiaigényt.

A gyorsétterem friss levegőjét az év hatvanöt százalékában természetes szellőzés biztosítja, köszönhetően különleges ablakainak, amelyeket intelligens érzékelőkkel láttak el, így automatikusan kinyílnak és bezárulnak a kültéri páratartalom és hőmérséklet függvényében.

Hogy még magasabb szintre emeljék a természetközeliséget és az ökotudatosságot, mintegy 158 négyzetméternyi, növényekkel borított zöld falat húztak fel, mely a káros szén-dioxid lebontását segíti el. A kivitelezésében a belső terekkel harmonizáló teraszrész pedig az enteriőrt hosszabbítja meg és nyitja ki a természetbe.

Az étterem a belső terekben több információs pontot is elhelyezett annak érdekében, hogy edukálni tudják a hamburgereket falatozó vendégeiket az ökológiai lábnyomuk csökkentésére. De gondoltak az egészségük megőrzésére is. A gyorsételekkel bevitt több ezer kalóriát az étkezőrészben elhelyezett kézibiciklik és a terasz mellé tervezett szobabiciklik tekerésével tudják elégetni, amelyek működtetésével még energiát is termelnek az étterem számára.

A hálózat az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet fordított a fenntartható megoldások adaptálására, és úgy vélik, a floridai étterem működésének tanulmányozása és a pilot projektek itteni tesztelése hozzásegíti majd őket a globális erőfeszítéseik sikerességéhez. A vállalat célja ugyanis nem kevesebb, minthogy 2030-ig harminchat százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázkibocsátásuk mértékét az éttermekben és az irodahelyiségekben egyaránt.

Ez is érdekelhet:

Ez a domboldalba süllyesztett ház maga a geometriai csoda

A Barrington-ház maga a geometriai csoda.

környezetvédelem | fenntarthatóság | étterem | megújuló energia | gyorsétterem

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom