Ez a tökéletes menedék a Mátrában

A Montem Vendégház Magyarország zöld szívében bújik meg. Megnéztük közelről.

Mindig is úgy éreztem, mi egy relatíve sík ország vagyunk, a nagy és drámai hegyeink az országhatáron kívülre kerültek, és ez az álláspontom nem is változott, amíg pár éve nem töltöttem néhány napot Nógrádban. Aztán a Mátrába tett rövid kirándulás végképp megváltoztatta a korábbi elképzelésemet, és a vidéket magamban el is neveztem a magyar Alpeseknek. Minden megvan benne, amit mondjuk Ausztriában lát az ember: egyre magasabbra vívő, sűrű szerpentinek, az ég felé nyúló, haragoszöld fenyvesek, a sűrű növénytakaróval borított hegyek és dombok, a völgyek oldalában pihenő tehéncsordák. A levegő hűvös és tiszta, a Mátra energiája pedig láthatatlanul feltölt és megnyugtat. A magasban vagy. Itt, a régió mélyzöld, lombos szívében, egy aprócska faluban találjuk a Montem Vendégházat.

A Montem Vendégház története 2012-ben indult, Nagykovácsy Tibor közgazdász akkor döntött úgy, hogy a Mátraszentistván egyik utcájának végében álló telkére egy vendéházat fog építeni. Sem neki, sem jogász végzettségű feleségének nem volt tapasztalata a vendéglátói szakmában. Erre szokás azt mondani, hogy klasszikus szerelemprojekt. A telek a déli lejtőkön található, szemben a mátraszentistváni sípálya és a felvonó látható, illetve a belső-Mátra csodás hegyei magasodnak.

"Szerintem a Mátra méltánytalanul alulértékelt – mondja Nagykovácsy Tibor. – Itt van ez a sípálya, ahol ugyan nincs ötven kilométeres pályarendszer, de ugyanazt a gőzgombócot lehet megkapni, mint bármelyik ausztriai hüttében, olyan Doppelmayr liftek vannak, mint az osztrák sípályákon, és a pálya asztal simaságú. Ha a helyén kezeljük az adottságokat, akkor ez egy remek hely."

Az első terv az volt, hogy kulcsosházként működjön az itt felhúzott apartmanház, de ez több okból meghiusult, és a tulajdonosok továbbléptek. Nyolc éve úgy döntöttek, felépítenek egy miniszállót. Beköltöztek két kisgyerekükkel az apartmanházba, és Tibor vezetésével megkezdődött az építkezés.

A céljuk az volt, hogy egy hatékony, minimális ökológiai lábnyomot hagyó házat építsenek, ami stílusában szintézisben van az olasz és az osztrák Alpok butikhoteleivel és vendégházaival. Éves viszonylatban a meleg víz 80%-át napkollektorok állítják elő, a fennmaradó 20%-ot egy vízteres kandalló biztosítja, amely a fűtési igény nagy részét is kiszolgálja. A szobák fűtését a vendégek által szabályozható, újgenerációs elektromos radiátorok biztosítják. A ház energiaszükségletét napelemek termelik meg, a mellékhelyiségeket esővízzel öblítik, minden csap víztakarékos, a fényforrások egytől egyig LED technológiával működnek.

"Sok külföldi hotelt megnéztünk, főleg osztrák és skandináv mintákat, és tudtuk, hogy valami ilyesmit szeretnénk – meséli Szterényi Anna, Tibor felesége. – Egy tervezőirodát is felkértünk, hogy találjon ki ide valamit a beltérbe, de olyan ötlettel rukkolt elő, ami a trendi fővárosi éttermekre és szállókra jellemző. Jó volt, de szerintünk ide egyáltalán nem illet. Végül egy kis segítséggel, de mi magunk alkottuk meg a belső tereket."

"A feleségem jó ízlésének köszönhetően sikerült a hegyi, skandináv hangulatot helyi, mátrai stílusban megidézni. A közösségi térben van egy kandalló, mert azt akartuk, hogy mindig égjen a tűz. De ez egy olyan kandalló, aminek a hője megcsinálja nekünk a meleg vizet. Sok ilyen megoldás van a házban, és ezekről mindig nagyon szívesen beszélgetek a vendégekkel, ha érdekli őket."

A Montemet szándékosan nem nevezik butikhotelnek vagy miniszállónak, mert itt valami családiasabb és egyedibb modellt követnek. A személyzet minimális, nincsenek klasszikus étteremben vett pincérek, nincs conciérge, mint a nagyobb hotelekben.

"Családias helyet akartunk – vallja be Tibor. – Vacsora után átadjuk a vendégeknek a házat. Nem áll a vendégtérben pincér, aki felveszi a rendelést, bárki odamehet a kávégéphez, a hűtőhöz, és kiviheti magának, amit szeretne meginni.

Kapcsoljanak át a rohanó üzemmódból a pihenőre, beszélgessenek egymással, nézzék odakint a hóesést, a hegyeket, és relaxáljanak."

Modern alpesi chalet

A vendégház engem azokra a skandináv hotelekre és lakóházakra emlékeztet, amelyeket annyiszor mutatunk be itt a Roadsteren. Természetközeli, de modern, nem hivalkodó, ugyanakkor barátságos. Van egy fűthető dézsa és egy szauna, amit a tulajdonos rakott össze egy barátjával. A Montem egy zsákutca végén bújik meg, árnyas lombok alatt. Ha kilép az ember a hotelből, konkrétan az Országos Kéktúra útvonalán találja magát. A kertben gyakran megfordul róka és szarvas is. Vidékiként nincsenek nagy illúzióim a kisvárosokban és falvakban tapasztalható állítólagos csendességgel kapcsolatban, mert mindig van egy kedves szomszéd, aki vagy flexszel vagy füvet vág,

de itt valóban csend van, és ez a csend tiszta levegőjű, puha takaróként borul a tájra.

Na tessék, a dizájnról kezdtem el írni, erre megint a tájról papolok… Szóval a dizájn. Dominál a fa. A bútorzat minimál, de barátságos és organikus. A vendégtér kanapéi a Hannabitól jöttek, a mennyezeti gerendákat Erdélyben találták, az asztalok és székek saját tervezésűek.

"Észak-Olaszországban jártunk a hegyekben, és megfordultunk egy luxus menedékházban, ahol a vendégek elvoltak szép csendben, olvasgattak a hallban, sétáltak a környéken. Amikor ezt a helyet csináltuk, én erre az olasz helyre asszociáltam magamban – eleveníti fel Anna. – A kedvencem a vendégtérben található két agancsos csillár. Nem az én ötletem, láttam valahol, de az eredetik olyan drágák voltak, hogy lemondtuk róla. Ellenben találtunk egy szakembert, aki összeszerelt nekünk kettőt az eredeti ár töredékéért. Az asztallal és a székekkel ugyanez a helyzet, nekünk rakta össze egy mesterember.

Nem akartam harsány színeket ide a beltérbe, mert itt van ez a remek kilátás – mutat a Mátrára Anna. – A színek ott kint vannak."

Gasztrógyémánt a vákuumban

A Montem titkos fegyvere jelenleg kétségtelenül Schmiedt Patrik séf, aki igazi egyszemélyes hadsereg, a hazai gasztronómia nemzetközi tapasztalattal is rendelkező veteránja. Dolgozott hajókon Amszterdamtól a Fekete-tengerig, Németországban, Ausztriában, vagyis megfordult már távolabbi helyen is, mint Mátraszentistván. Itthon pedig a Pierrot-ban, az Aranyszarvasban tevékenykedett, majd hét évet húzott le a Vendéglő a KisBíróhozban. Egy kis időt a Félix és a Haris Park konyháján is elöltött, majd közbeszólt a koronavírus-járvány. Ezt követően áttette a székhelyét a Mátrába, és három hónapja egyedül viszi a Montem konyháját.

"Szabad kezet kaptam, amit nagyon élvezek, és az is tetszik, hogy a minőségből nem kell leadnom. Itt még mindig az örömfőzés van a fókuszban."

Patrik intuitív konyhát visz, reggel felkel, és akkor találja ki, mit főz estére. Amikor ott jártunk, akkor beszélgettem vele, amikor szabad tűzön, egy mázas csuporban készített palóclevest. A vacsora mindennap este hatkor kezdődik, az öt fogás üdvözlőfalatokkal indul és desszerttel zárul. A menüsor minden apró részletén érződik a séf múltja, ezeket a tételsorokat nyugodtan fel lehetne szolgálni azokon a helyeken is, ahol Patrik korábban dolgozott. Ha ilyen színvonalú fogásokra vágyunk, a gyöngyösi Bori Mamiig vagy Egerig kellene menni. Nem kérdés, hogy a tulajdonosok a séffel együtt akár éttermet is nyithatnának, mivel 1.) egy gasztronómiai vákuum közepén működnek, 2.) az ételek kiválók.

"Már beszéltünk erről – vallja be Patrik – de a logisztika még nem adott hozzá. Talán pár év múlva vissza tudunk térni az étterem kérdésére."

Magyarország zöld szíve

A tulajdonosok holisztikus szemléletben hozták létre a Montemet, nemcsak magukra koncentrálnak, nem egy buborékban élnek, hanem az egész régiót a magukénak érzik. "Az osztrák mintából indulok ki, ahol nincs konkurencia. Ha egy szállóban nincs hely, a tulaj felhívja a szomszéd szállót, hogy segítsen nekem. Ott régiók versenyeznek egymással.

Én nem gondolom, hogy nekünk itt, a Mátrában egymással kellene versenyeznünk."

A Montem egyik nagyon fontos, de nem hangosan hirdetett tulajdonsága, hogy felnőttbarát intézményként működik.

"Szeretjük a gyereket, nekünk is van kettő, de ez egy felnőttbarát hely – mondja Tibor. – Sok szülő jár ide, és azért jönnek, hogy kikapcsolódjanak pár napra. Kicsi ez a hely, és mi tökéletes pihenést szeretnénk biztosítani a vendégeinknek. Tervezünk egy apartmanházat is építeni a közeljövőben, oda valószínűleg majd lehet gyerkőcökkel is jönni."

A Montem környéke

A Kéktúra helyi szakaszai egy csomó jó lehetőséget tartogatnak, ha túráznánk. A Galyatető kilátó autóval öt perc, gyalog hosszabb, de aki nem szeret nagyon sokat mászkálni, annak egy rövidebb séta átnézni a szomszédos Mátraszentlászlóra. A Vöröskő kilátó félórás gyalogtúra, a szentlászlói Szent István templom hasonló távolságra van. A Montemben amúgy az is jó, hogy szinte az év szinte bármelyik szakában látogathatjuk.

"A Mátra különlegessége, hogy itt három szezon van – mondja Nagykovácsy Tibor. – A téllel kezdeném, ez egyértelmű. Innen a szállóból látszik szemben a sípálya. A nyár azért jó, mert itt hat–nyolc fokkal kevesebb van. Ha mindenhol 35 fok van, itt pedig csak huszonöt–huszonhét, és ez sokaknak nagyon vonzó. Az ősz is szezon nálunk, kiváló túrázóidő."

Mint látható, a Montem Vendégház sok remek kvalitással rendelkezik, de számomra a legerősebb az, amit a legnehezebb megfogalmazni, és amit a tulajdonosok nem is nagyon akarnak a vendégek szájába rágni. Olyan, mintha direkt hallgatnák el, várva, hogy ők maguk fedezzék fel. Ez pedig nem más, mint az, hogy a Montem organikusan illeszkedik a környezetébe, mintha magába szívná a Mátra energiáit, és felerősítve sugározná vissza. Igazuk is van, nem kell mindent kimondani, leírni, megfogalmazni. Van, amit csak érezni kell, és a Montem ilyen. A többi majd jön magától.

montem vendégház | vendégház | galyatető | szálló | mátraszentistván

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom