Ez a története a világ legtávolabbi és legrejtélyesebb házának

Az izlandi Vestmannaeyjar-szigetcsoport egyik gyöngyszeme az Ellidaey-sziget, amely olyannyira apró, hogy húsz perc alatt keresztül lehet haladni rajta. Ennek a világvégi szigetnek a kellős közepén áll önmagában egy csodálatos, rejtelmes ház, ahová bárki szívesen elvonulna, ha besokall a nagyvárosi forgatagtól.

Izland legdélebbi pontjánál található szigetcsoport egyik tagja, az Ellidaey nevű kis sziget, amely páratlan élővilágnak ad otthont. Hírnevét azonban sokkal inkább egyetlen házáról kapta, amelyet csupán hajóval vagy helikopterrel lehet megközelíteni.

Sokan találgatják, vajon kié lehet az ingatlan, és hogyan tud a tulajdonos ennyire elszigetelten élni.

A ház és vele együtt a sziget azonban több évszázados múltra tekint vissza. Állítólag a sziget korábban öt családnak adott biztos megélhetést. Három évszázaddal ezelőtt a területen kis fakunyhókban élt szezonálisan a maroknyi lakos, akik szarvasmarhák tenyésztésével és halászattal foglalkoztak. Az 1930-as évekig tehát állandó lakhatási céllal senki sem élt a szigeten. Egyes városi legendák szerint az első lakója egy híres zenész volt, mások szerint egy milliomos építtette, aki a lehető legnagyobb magányra vágyott.

A valóság azonban ennél sokkal profánabb.

A titok ugyanis az, hogy nincs titok: a ház 1953-ban épült, és nincs állandó lakója. Az Ellidaey Vadászegyesület tulajdonában áll, és kizárólag a szervezet tagjai vehetik birtokukba időről időre. A sziget a lundavadászat népszerű helyszíne, és amikor az egyesület tagjai nem vadásznak, ülő- és pihenőhelyként használják az ingatlant.

Az ingatlanban nincs se áram, se vízvezeték, van azonban egy szauna, amelyet az egyetlen 21. századi innovációval, egy esővízgyűjtő rendszerrel üzemeltetnek.

Ez is érdekelhet:

Csak vizen lehet megközelíteni ezt a gyönyörű kanadai csónakházat

Instant belezúgás. A tóba is, a házba is.

(Fotók: Getty Images)

ház | ellidaey | világvége | izland | magányos

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom