Ezek lettek az év legkiemelkedőbb termékei

Október 4-én kezdődik a Design Hét Budapest, amely tizenhatodik alkalommal várja a közönséget, és a vidéki társrendezvényekkel együtt összesen több mint kétszázötven programmal készül. Az eseménysorozat a hagyományoknak megfelelően a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj átadásával kezdődik.

A Magyar Formatervezési Tanács által alapított Design Management Díj olyan szervezetek elismerése, melyek stratégiájuk megalkotásában, operatív működésükben, termékeik, szolgáltatásaik kialakítása során a dizájnmenedzsment eszközrendszerét alkalmazva folyamatos innovációra és kiemelkedő minőségre törekednek, szem előtt tartva a társadalmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság szempontjait is.

Az idén negyvenéves Magyar Formatervezési Díj díjazottjai és különdíjasai

A kiemelkedő mezőny okán termék kategóriában a bírálóbizottság két díj mellett egy díjat megosztva ítélt oda.

A bizottság minden tagja elismeréssel nyilatkozott a Plydesign bútorkollekciójának legújabb darabjáról, a Frigate székcsaládról. A piacképes magyar fejlesztés a "3D-furnér" beemelésével a formaalkotás szabadságát és az ergonómiai követelményeknek való tökéletes megfelelést szavatolja.

Szintén a termék kategória díjazottja a Teqball Smart elnevezésű innovatív sporteszköz, a Teqball One asztal összecsukható változata, amelyen egy, új futballalapú sportot lehet egyénileg vagy csapatban játszani. Emellett négy másik sport (teqtennis, teqpong, quatch, teqvolley) is űzhető ezen a magas minőségű és tartós sporteszközön.

 

A Valicsek Éva és Ildikó által alapított Overlap One Another stúdió rétegezhető, kaleidoszkópszerű mintarendszerével nemzetközi hírnévre tett szert. A tervezők védjegyükké vált geometrikus formavilágukat 2019 tavaszán az NLXL holland tapétagyártó cég nemzetközi pályázatán vitték sikerre. A gyártásba került exkluzív dizájntapéták ma már a világ több száz pontján megvásárolhatók.

A diákkategória díját Csicsics Gergő munkája, a Gyógyászati termékcsalád formatervezése a Mediso Kft. számára nyerte el, amelyet a céggel együttműködésben alkotott meg. A fiatal formatervező a cég AnyScan termékcsaládjának néhány tagját tervezte újra a Soproni Egyetem MA-diplomaprojektje keretében. A moduláris orvosi képalkotó műszerek CT-, PET- és SPECT-szkennereket tartalmazhatnak.

Az X-Plast Kft. (Antal Csilla, Seres Viktor, Szabó Eszter, Molnár Ádám) által tervezett Hoito, az intelligens tápszerkészítő a funkcionalitás és az egyszerűség ötvözésének példája. A terv kategória díjazottja éveken át megkönnyíti a szülők és gyermekeik életét azáltal, hogy a kívánt mennyiségben, tökéletes hőmérsékleten, akár távolról vezérelve elkészíti a szükséges tápszert. Az innovatív keverési megoldásnak köszönhetően az elkészítés hosszú percei másodpercekre rövidülnek.

A 2017-es Lipcsei Könyvvásár magyar pavilonja Csend legbelül címmel a vizuális kommunikáció kategória idei díjazottja. A Salát Zalán Péter, Sztranyák Gergely, Sztranyák Zsófia és Zilahi Péter által alapított Lead82 Kft. a műfaji határokat könnyedén átlépve, a tipográfia, az építészet és a sound design területeinek formanyelvi alapkészleteiből merítve hozott létre olyan összművészeti alkotást, mely minden autonóm indíttatása ellenére mégsem vesztette el létrejöttének alapvető célját: azt, hogy a lipcsei nemzetközi könyvvásáron hazánk reprezentációjának méltó kontextust és környezetet biztosítson.

A Magyar Formatervezés Díj különdíjasai

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíját a Prell Norbert által tervezett Kariyon betűtípus nyerte el. A pályamű egy modern, könnyen olvasható betűcsalád, ami emlékezteti az olvasót a hagyományos kalligráfiára is. A betűkészlet rajzolatában kifinomult arányrendszer, érzékeny vonalvezetés, izgalmas geometria tükröződik.

Mező Zsófia diákmunkája, a gyermeki játékosságot és kíváncsiságot előhívó Picta elektronika fejlesztőcsomag érdemelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárságának különdíját. A STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) és az IDEA (Innovation, Design, Emotion, Art) összekapcsolásával született izgalmas és attraktív oktatási segédeszköz általános iskolásoknak készült,

akik használatával az elektromosság alapfogalmait, törvényszerűségeit játékos formában sajátíthatják el.

A Kermann Műszaki Fejlesztő és Tanácsadó Kft. filozófiája az elkötelezettség a minőségi világítás, a korszerű technológia alkalmazása és a környezettudatos gondolkodás mellett. A Pyka Zsolt és Járfás Kristóf által tervezett Ipari LED lámpacsalád nyerte el a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának szellemivagyon-diagnózis szolgáltatás különdíját.

A Magyar Formatervezési Tanács különdíjasa a Tipton Eyeworks által fejlesztett, Hukaya Simon által tervezett, átlátszó bakelitlemezből készült Nvsble szemüvegkeret. A nemzetközi és hazai elismeréseket is elnyert világmárka termékei kultusztárgyakká váltak az elmúlt tizenöt évben. A prémiumkategóriás kollekció tíz karakteres, jórészt uniszex modellből áll, mindegyik beleillik a nemzetközi szemüveg-dizájntrendek fősodrába, de nem utókövetőként, hanem trendteremtő módon.

Design Management Díj a tudatos hazai vállalkozásokért

A tíz éve alapított Design Management Díj olyan gazdálkodó szervezetek elismerése, melyek a dizájnt és az innovációt átfogóan, az üzleti stratégia részeként kezelik az arculattól a terméktervezésen át egészen a működési és menedzsmentfolyamatokig.

Idén a Design Management Díjat a flexonyomógépeiről már ismert és 2018-ban Magyar Formatervezési Díjban részesült Varga-Flexo Kft. nyerte el. A félszáz szakembert foglalkoztató családi vállalkozás sikerének kezdettől kulcseleme a dizájngondolkodás és az innovatív menedzsment gyümölcsöző együttműködése. A dizájnmenedzsment eszközeit tudatosan alkalmazó, transzparens cég az elmúlt negyedszázadban úgy vált hightech manufaktúrává, hogy a közösség minden tagja osztozik a fejlesztések kihívásaiban.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. különdíjában részesült a nemez-, más néven gyapjúfilc-feldolgozással foglalkozó kőszegi Multifelt Factory Kft. A vállalat működési folyamatait áthatja a dizájngondolkodás, élményteremtésre törekedve sikeresen váltanak ki pozitív érzelmeket a felhasználókban, figyelmet fordítanak a társadalmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság szempontjaira, s mindezen értékek beépültek vállalati kultúrájukba, egyben fontos befogadó műhelyt jelentenek a hazai dizájnereknek.

A díjak mellett a bírálóbizottság a hazai dizájnmenedzsment széles körű jó gyakorlatainak elismeréseként dicséretben részesítette a következő pályázókat: Pataki Tiles Kft., Maform Kft., Teqball Kft., Szőnyegtervezők Társasága – Szett. A díjazottak és a legkiemelkedőbb pályázók munkáiból nyíló, ingyenes kiállítás október 19-ig tekinthető meg a díjátadó ünnepségnek is helyet adó Hagyományok Háza III. emeletén lévő Maácz László kiállítóteremben.

A Design Hét Budapest ide díszvendégei a balti országok. Magyarország legjelentősebb dizájnünnepe október 4-től 13-ig tart, a kiállítóterek és partnerüzletek azonban akár egy hónapon keresztül is várják a közönséget. A Design Hét Budapest idei fő témája a flow.

Ez is érdekelhet:

Október elején könnyedén elkaphatjuk a flow-t – Jön a 16. Design Hét Budapest

Fő célja a szemléletformáláson túl a tervezők és vállalkozások közötti együttműködések ösztönzése.

program | dizájn | díjak | elismerések | kiállítás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom