Nagyon meglepő oka van, miért eszünk tojásos ételeket épp reggelire

Miért van az, hogy sehol nem lehet kapni délután egy omlettet, rántottát vagy tükörtojást? Honnan jött az a szokás, hogy szinte csakis reggeliként fogyasztunk tojásdomináns ételeket? Utánajártunk.

A történet igazából egészen az ókori rómaiakig megy vissza és addig a kérdésig, hogy miért fogyasztunk egyáltalán reggelit? Nos, a régi rómaiak ettek reggelit – ezt ientaculumnak hívták – méghozzá tojást is fogyasztottak reggeliként;

viszont, mikor a római birodalom megbukott, vitték magukkal a reggelit is, és az egész középkorban az európaiaknak két nagy étkezésük volt: az ebéd és a vacsora, a római reggeli-ebéd-vacsora helyett.

A középkorban vallási okokból is ellenezték a reggelit, mivel az a torkosság bűne volt: csupán a gyermekek, az idősebbek és a kemény fizikai munkát végzők ettek a reggeli napszakban. Szóval a rómaiaktól óriási ugrunk, egészen 1620-ig, amikor is Tobias Venner, egy angol orvos és író először megemlíti a reggeliben a tojást: ő a buggyantott tojást ajánlja sóval, borssal és ecettel, hozzá kenyérrel és vajjal. A világ egyik legkorábbi, angol szakácskönyvében 1669-ben pedig már szintén ajánlják reggeliként a tojást, újfent buggyantott formában. Na de miért épp reggelre került a tojás?

A válasz magában a tojásban rejlik: a tyúkok reggel tojnak és gazdáik reggel szedik össze a tojást, így ésszerű volt reggel, frissen elfogyasztani azt.

Emellett az angoloknál megfigyelhető, hogy egyre későbbre tolódott az ebéd és a vacsora időpontja a 18. század végén, így szükség volt beiktatni egy állandó, harmadik étkezést: a reggelit. Maga a reggeli pedig az ezernyolcszázas években kezdett abszolút berobbanni: az ipari forradalom hajnaltól dolgozó munkásemberein keresztül, majd egészen kicsúcsosodott egy teljesértékű étkezéssé.

A tojásfogyasztás elterjedését az is segítette, hogy a kevésbé tehetősek, akik nem mindig jutottak húshoz, de volt elég betevőjük tyúkokat tartani, tojással pótolták a húst – aztán közben rájöttek annak számtalan, csodás elkészítési módjára, tápanyaggazdagságára és ízletességére.

Ma már természetesen nem függünk a tyúkok kotlási időpontjától, azonban valószínűleg amíg világ a világ, a buggyantott tojás, az omlett, a lágytojás, a rántotta vagy épp a tükörtojás megmarad reggeli finomságnak.

(Forrás: Bonappetit, Myrecipes, Wikipédia, fotók: Unsplash)

rántotta | tojásos étel | tojás | omlett | angol

FOLYTASD EZZEL

A három legnagyobb hiba, amit egy olaszországi utazáson elkövethetsz

Ezzel a meglepő hozzávalóval lesz minden eddiginél tökéletesebb a krumplipüré

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom