Ilyen elképesztő lesz a világ legmagasabb, fából készült szélturbinája

A messzi északra kell utazni érte.

A Modvion faipari vállalat éppen a világ legmagasabb, fából készült szélturbináját építi Svédországban, a Wind of Change projekt keretében. Maga a torony százöt méter magas lesz, a turbinalapátokkal együtt a teljes szerkezet eléri a százötven métert is. A tornyot alkotó fa modulok furnérból készültek, és vízálló festékkel vonják be.

Annak ellenére, hogy a torony fából áll össze, mégis tűzálló.

Úgy tudni, a modulokban használt laminált fa erős, ugyanakkor könnyebb, mint a hagyományos tornyokhoz használt acél. A moduláris felépítés pedig a szállítást is költséghatékonyabbá és egyszerűbbé teszi. A moduláris kialakítás azt jelenti, hogy tizenhat-huszonnégy méter magas hengerekből álló alkatrészekből áll a torony.

Ezeket a legóhoz hasonlóan egymásra helyezik.

A torony tetejére a dán Vestas szélturbinája kerül.

Ez lesz az első alkalom, hogy a Modvion fatornyos technológiáját Vestas turbinával együtt alkalmazzák.

A fa alapanyagnak köszönhetően a gyártás során keletkezendő szén-dioxid-kibocsátás minimális. Sőt, valójában a modulok negatív károsanyag-kibocsátásúak, azaz több szén-dioxidot tárolnak, mint amennyit kibocsátanak. Ennek oka, hogy a fa természetesen elnyeli azt a légkörből. Ráadásul egy száztíz méter magas acél szélturbinatorony életciklusának ideje alatt körülbelül 1250 tonna szén-dioxidot, míg a fa változat kilencven százalékkal kevesebbet bocsát ki.

A Modvion jelenleg a svédországi Skara városánál építi a monumentális szélturbinát a Varberg Energi energiavállalat számára. A tervek szerint még ebben az évben elkészül, hogy aztán üzembe is állhasson.

(Forrás: Designboom, fotók: Modvion)

megújuló energia | turbina | szélturbina | fa | környezetvédelem svédország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom