Így néz ki a világ első fa toronyháza, ami új magasságokba repítette a fenntartható építészetet

A Voll Arkitekter által megalkotott 85,4 méter magas Mjøstårnetje Norvégiában, Brumunddalban található és a világ első fa felhőkarcolójaként tartják számon. A tizennyolc emeletes épületet 2019. márciusában adták át, és azonnal megelőzte az addigi rekordert, az ötvenhárom méteres vancouveri Brock Commons Tallwood House-t.

A Voll Arkitekter építészeti stúdió szerint az általuk kivitelezett toronyház egy valódi mérföldkő volt, amely irányt mutatott a fenntartható építészetnek. Úgy vélik, azóta a fa használata újra a reneszánszát éli, a Mjøstårnetje pedig bebizonyítja, hogy igenis lehet nagy, összetett épületeket építeni fából.

A csodálatos toronyház Norvégia legnagyobb tavának partján áll, tizennyolc emeletén apartmanok, szálloda, irodahelyiségek és étterem is üzemel.

Az építésziroda szerint nemcsak az anyaghasználat fenntartható, hanem az épület üzemeltetése is. Ennek pedig több oka is van. Egyrészről úgy vélik, a fák szénszivacsként működnek, amelyet a fába zárnak és az épületben tárolnak. Ráadásul a fa gyártása, szállítása és felhasználása is alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással jár, mint például a beton.

Ezen törekvéseket a norvég törvények is segítik azáltal, hogy támogatják a fenntartható módon kezelt erdőket és a fák kitermelését úgy, hogy előírják az erdőtulajdonosoknak, hogy biztosítsák a kitermelt területek három éven belüli regenerációját.

A Mjøstårnethez szükséges anyagokat a közeli luc- és fenyőerdőkből szerezték be. A fát a helyi fűrészüzemben szabványos méretű deszkákra vágták, majd Moelvenben dolgozták fel, ahol elkészítették az építkezéshez használt végső, ragasztott lemeztermékeket is.

2022-ben egy wisconsini torony, az Ascent megelőzte a Mjøstårnet a világ legmagasabb faépületeként rangsorában a maga 86,6 méterével. Várhatóan azonban ez a rekord is hamarosan meg fog dőlni, a dán Schmidt Hammer Lassen stúdió svájci faépülete 2026-ban készül majd el és száz méter magas lesz.

A háborítatlan Norvégia szépségét nehéz felülmúlni, az ország északi szépségét látva pedig elnémul az ember. Egy apró sziget pedig egymilliárd forintért el is adó.

(Forrás: Dezeen, fotók: Ricardo Foto)

felhőkarcoló | norvégia | kortárs épíítészet | fenntarthatóság | építészet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom