Kezdődik a szezonja, de ki tudja majd megfizetni? Kíméletlenül drágul a nyár slágerterméke

„Az alapanyagárak drágulása, az energiaszámlák emelkedése és a munkaerőhiány is egyaránt megnehezíti a szektor működését nemcsak idehaza, hanem az Európai Unióban is” – mondta a most kezdődő fagylaltszezonról Erdélyi Dóra, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője.

Mint hozzátette, a drágulás egész Európában visszafogja a keresletet. Tavaly egy gombóc átlagos ára 400-450 forint volt, de idén a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke szerint tíz-tizenöt százalékos áremelkedés várható.

Erdélyi Dóra nagyjából 440-520 forint közötti árakra számít, de
mint hozzátette, még ez sem feltétlenül fedezi a költségeket, és a cukrászok valószínűleg nem minden esetben tudják érvényesíteni az árakban az alapanyagok és az energia drágulását, mert  az a kereslet drasztikus visszaesésével járna.

A vásárlók ugyanis nem vennének fagylaltot, ha olyan mértékben emelnék az árát, amint azt az előállítás költségei megkövetelnék.

Mindez a jövedelmezőség rovására mehet, ami veszélyeztetheti a vállalkozások működését, de további kockázat a munkaerőhiány is.

A fagylalt ára európai viszonylatban

Egy 2018-as felmérésben több európai város fagylaltárait vetették össze. Berlinben és Bécsben átlagosan 1,4 és 1,5 euró körül mozgott egy gombóc fagyi ára, a legdrágább helyen, Koppenhágában viszont már 3,8 eurót kértek érte, miközben itthon 320 forint körül lehetett kapni, amely átszámolva az akkori árfolyamon nagyjából egy eurót tett ki tehát európai viszonylatban olcsónak számított.

A hűsítő édesség Európa-szerte drágulhat, mivel az alapanyagárak az egész Unióban jelentősen emelkedtek egy év alatt: a februári inflációs adatok 10-60 százalék közötti drágulásokat mutattak. Ugyanakkor a kereslet visszaesésének visszafogó hatása is érzékelhető a kontinensen, ami gátat szab az emeléseknek.

Persze, nem is kell ragaszkodnunk a fagylalthoz, mert léteznek még jeges desszertek, amik remek hűsítők lehetnek a kánikulában.

(Forrás: Infostart, képek: Unsplash, Getty Images)

egy gombóc fagyi | drágulás | árak | ár | fagylalt

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom