99 év tiltás után mától újra szabad a tangózás Pécsen

Döntöttek az „erkölcstelen mozgásforma” szabad gyakorlásáról.

Nagyon érdekes közgyűlési előterjesztésre bukkant a HVG a pécsi önkormányzat honlapján, melynek az volt a címe, hogy

Szándéknyilatkozat a tangó korlátozásmentes gyakorlásáról.

Az előterjesztésből kiderült, hogy az 1920-as években a korabeli városi döntéshozók tiltással próbálták megállítani a modern táncok terjedését, mint „erkölcstelen mozgásformát”. Pécsett a farsangi szezon után, 1922 márciusa közepén a rendőrkapitányság betiltotta a tangót, a shimmyt, a one stepet, a two stepet és a foxtrottot. A hivatalos indoklás az volt, hogy

ezek a táncok „sértik az ízlést, a közerkölcsöt, mert az erotikát szolgálják és nem a szórakozást”.

A pécsi tánctanárok fellebbeztek a rendelet ellen. Arra hivatkoztak, hogy a régi táncokat mindenki ismeri, azokat nem szükséges tanítani, de különösen azt nehezményezték, hogy ez a tiltás csupán Pécset érinti. A vége az lett az ügynek, hogy a Magyar Tánctanítók Országos Egyesülete (MTOE) Budapesten megállapodott abban, hogy az országban egységesen, erotikamentesen tanítják a modern táncokat.

Végül egy bemutatón ismertették az elképzeléseiket, amelyen részt vett a belügyminiszter és a polgármesterek. A következő szezonban már taníthatták a táncokat az oktatók, ám csupán letompítva – olvasható az előterjesztésben.

Most pedig a Pécsi Tangó Ünnep közeledtével sor került a tilalom szimbolikus feloldására, a Szabad Pécs híre szerint a közgyűlés nagy egyetértéssel megszavazta a tánc "korlátozásmentes gyakorlását".

(Forrás: HVG, fotók: Unsplash)

betiltás | tánc | erkölcs | gyakorlás | tango

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom