A Barbara Gollackner dizájnstúdió a Vienna Design Weeken mutatta be az élelmiszer-hulladékból készült háztartási cikkeit, melyeket Martin Kilga osztrák séffel és étteremtulajdonossal közösen alkottak meg. A Wasteware kollekcióban tálak, tányérok és evőeszközök kaptak helyet.
Az ötlet az élelmiszer-pazarlásból indult, a dizájner ugyanis értesült arról, hogy míg Európában évi 90 millió tonna élelmiszert dobunk a kukába, mellé körülbelül 30 millió tonna egyszer használatos edény is kerül.
Ezt a két társadalmi és környezetvédelmi, fenntarthatósági kérdést kapcsolta össze, miközben arra törekedett, hogy új anyagok szülessenek meg a kezei között az élelmiszer-hulladékból.
A hulladékot részben kiszárították, részben kifőzték, majd egy homogén pasztát készítettek belőle, amelyhez további hozzávalót, micéliumot, vizet vagy zsemlemorzsát adtak. A masszát ezután beletöltötték a 3D-s nyomtatóba, és egyszerű formákat készítettek belőle.
A padlizsán színű teáskanál, a mohazöld csésze és a bézs tálak a minimalista kollekció részei, ezek különlegessége, hogy akár több alkalommal is használhatók.
Mindezeken túl természetesen számos lehetőségünk nyílik arra, hogy fenntarthatóbbá tegyük mindennapjainkat. Étkezési szokásaink megváltoztatása nélkül is sokat tehetünk környezetünkért, például úgy, ha ökotudatos konyhát vezetünk.
(Forrás és fotók: Dezeen)
környezetvédelem | design | konyha | dizáj | tányér | fenntarthatóság
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!