Meghekkelné a brexitet a fiatal britek kedvéért az EU

Az Európai Unió a Brexit előtti mobilitás visszaállítását javasolja: az Európai Bizottság tárgyalásokat kezdeményez az Egyesült Királysággal, hogy a 18-30 évesek milliói élvezhessék ismét a brexit előtti mobilitást.

A Bizottság szerint jelenleg már csak néhány uniós vezető jóváhagyása szükséges a tárgyalások megkezdéséhez. A tervezet részben megszüntetné a Brexit egyik legvitatottabb elemét, az egymás országaiban való életvitelszerű tartózkodás jogának blokkolását, igaz korlátozott ideig, és feltételek mellett.

„Amióta a windsori megállapodás érvényben van, a kapcsolatunk sokkal konstruktívabbá vált – utalt a Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a Brexit utáni észak-írországi kereskedelmi egyezményre. – Egyértelműen vannak témák, amelyekben szorosabban együttműködhetünk... ezek közül az ifjúsági mobilitás mindkét fél érdeke, mert minél nagyobb az ifjúsági mobilitás a csatorna két oldalán, annál valószínűbb a jövőbeli jó viszony, mert a következő generáció nagyon jól ismeri majd egymást.”

A tervezet alapján a 18 és 30 év közötti uniós és brit állampolgárok legfeljebb négy évig maradhatnának a célországban.

Megállapodás esetén a részt vevő országok „ifjúsági mobilitási vízumot” adnának ki, várhatóan a hasonló egyezmények feltételeivel, mint az egészségbiztosítás és a megfelelő megélhetési források igazolása.

A tervezett áttörést jelenthet az EU-brit kapcsolatokban, mivel a Bizottság a brexit óta eddig hevesen ellenzett az Egyesült Királyságnak tett bármilyen engedményt.

A Guardian szerint a kérdés májusban, az általános ügyekért felelős miniszterek találkozóján kerülhet napirendre először. Ha átmegy a kezdeményezés – írja a lap –, fiatalok milliói érkezhetnének a Nagy-Britanniába betölteni a brexit miatt keletkező űrt a vendéglátóiparban és az egyetemeken, míg a brit fiatalok számára újra elérhetővé válnának EU-s szezonális munkák.

(Forrás: Guardian, fotó: Unsplash, illusztráció)

Nagy-Britannia | utazás | európai unió | közlekedés | brexit

FOLYTASD EZZEL

Ennél hedonisztikusabb lánybúcsút nehéz elképzelni

Bécsnek címzett szerelmi vallomás lesz a Wienliebe Fesztivál

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom