Hamarosan újra járhat nemzetközi vonat ebben az európai országban

Bár Svédország és Finnország 545 kilométeres közös határon osztozik, a két ország vasútvonalai között nincs kapcsolat. A vasúti nyomtávok sem egyeznek meg, de van egy kivétel.

A huszadik század elején épült egy vasútvonal a két határmenti város, az észak-finnországi Tornio és a svédországi Haparanda között, amelyen egészen a '90-es évekig közlekedtek a vonatok. Itt egymás mellett futnak az európai standardnak megfelelő svéd, és a szovjet mércével készült finn sínek.

2021-ben bejelentették, hogy újraindítanák itt a közlekedést, villamosítanák a vonalat, és kiterjesztenék a finnországi Lauriláig, és a vonal villamosításának előkészítő munkálatai ebben a hónapban el is kezdődnek. A Haparandát Svédország többi részével összekötő vonat már az említett évben újraindult.

 

Miután az oroszországi vonatok leálltak, Finnországnak nem maradt nemzetközi vasúti összeköttetése.

Észtországtól tenger választja el, akárcsak Svédország legsűrűbben lakott, déli területeitől, ahol a közlekedés javarésze zajlik. A Finnországot Norvégiával összekötő sarkvidéki vasútvonal tervét pedig elvetették, miután a számik tiltakoztak amiatt, hogy a projekt veszélyeztetné a rénszarvasokat.

Vasúti híd Tornio és Haparanda között

Sampo Kangastalo, Tornio fejlesztési igazgatója szerint a vonal 2025-re vagy legkésőbb 2026-re elkészül, amikor a közeli Oulu Európa Kulturális Fővárosa lesz.

Ha bejárnád a kontinenst vonattal, ez a térkép megmutatja, hogyan utazhatod keresztül-kasul Európát hálókocsiban.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

 

 

vasút | svédország | Haparanda | vonat | finnország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom