A floridai botrány után elárasztották az amerikai turisták a firenzei Dávid-szobrot

Florida fővárosában, Tallahassee-ben a múlt héten iskolai botrány kerekedett, miután egy hatodikos osztály művészeti óráján előkerült Michelangelo Dávid-szobrának képe.

Néhány szülő panaszt tett, mert nem jelentették be előre, hogy ilyen „vitatható“ alkotás lesz látható az órán, az egyikük pedig egyenesen pornográfnak minősítette a reneszánsz művet. Az igazgatótanács erre nyomás alá helyezte Hope Carrasquilla igazgatót, aki le is mondott. Kilenc diákot kivettek az iskolából, viszont három új tanuló érkezett az ügy után.

A szobornak otthont adó Galleria dell'Accademia a firenzei önkormányzattal karöltve ezután az egész iskolát meghívta, hogy nézzék meg élőben a műalkotást.

Ha az érintettek nem is, a tavaszi szünetre érkező és ott tanuló amerikaiak elfogadták a meghívást, és megrohanták a kiállítást, hogy az óriási márványszobor előtt szelfizzenek, amely a bibliai Dávid alakját ábrázolja, amint a Góliát elleni harcra készül.

Az említett vita nemcsak Firenzében volt beszédtéma, hétfő este Tallahassee-ben nagy tömeg jelent meg az iskolatanács ülésén, ahol hozzá lehetett szólni a Dávid-szoborral kapcsolatos eszmecseréhez. Az esemény több mint egy órán át tartott.

A floridai oktatási minisztérium elhatárolódott  a kérdéstől, mondván, hogy az iskola nem tartozik az állam irányítása alá, ugyanakkor közleményben azt írta, hogy a Dávid-szobor művészi és történelmi értékkel rendelkezik, Florida pedig ösztönzi a klasszikusok és a klasszikus művészet oktatását, és nem tiltaná meg annak használatát az oktatás során.

Ez a videó három percbe sűríti Firenze minden szépségét, itt pedig nyolc történelmi találkozóhelyet mutattunk, ahová érdemes benézned, ha Olaszországban jársz.

(Forrás: AP News, képek: Getty Images, Unsplash)

Michelangelo | Florida | szobor | Firenze | dávid

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom