Firenze repülőterét nem a luxus jellemzi. Kevésbé magas szintűek a szolgálatások, mint Olaszország nagyobb repülőterein, így Rómában, Milánóban vagy Velencében. Nincsenek Hermes-üzletek és az étkezési lehetőségek is csupán három étteremre korlátozódnak. Az elsősorban regionálisként funkcionáló repülőtér azonban most jelentős átalakulás előtt áll.
A nemzetközi szinten is jól ismert Rafael Viñoly Architects építésziroda készítette el a firenzei repülőtér megújulásának terveit. A jelentős átalakítások mellett azonban a leginkább figyelemre méltó az a szőlőültetvény, amit a reptér tetejére álmodtak meg.
Úgy tudni, a szőlőültetvényen harmincnyolc sor betoncserépbe ültetett szőlőtőke lesz majd, összesen tizenkilenc hektáron. A reptéri szőlőket a régió egyik vezető borászának gondjaira bízzák, a terminál alatt pedig pincéket alakítanak ki a bor érlelésére.
A bortermelés mellett a szőlőültetvény kialakítása a repülőtér elrejtését is szolgálja, hiszen rontja a városképet akkor, ha a város nevezetességeinek tetejéről, így például a firenzei dóm kilátójából tekintünk le rá.
Az innovatív javaslatot nem fogadták osztatlan lelkesesdéssel. A The Guardian újságírója attól aggódik, hogy a sugárhajtású repülőgépek által kibocsátott károsanyagok milyen hatással lesznek majd a szőlőre és az abból készülő italok minőségére.
Hogy ez kiderüljön, kell még néhány évet várnunk. A tervek szerint ugyanis a repülőtér felújítása két ütemben fog megvalósulni. Az első a becslések szerint 2026-ban készül el, míg a második csak 2035-ben fog lezárulni.
(Forrás: Food&Wine, fotók: Rafael Viñoly Architects)
pincészet | repülőtér | bor | borászat | szőlőültetvény
Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
![](https://roadster.hu/uploads/2024/06/roadster-16-promo.jpg)
Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!