Hatalmas szőlőültetvényt telepítenek egy európai repülőtér tetejére

Firenze repülőterét nem a luxus jellemzi. Kevésbé magas szintűek a szolgálatások, mint Olaszország nagyobb repülőterein, így Rómában, Milánóban vagy Velencében. Nincsenek Hermes-üzletek és az étkezési lehetőségek is csupán három étteremre korlátozódnak. Az elsősorban regionálisként funkcionáló repülőtér azonban most jelentős átalakulás előtt áll.

A nemzetközi szinten is jól ismert Rafael Viñoly Architects építésziroda készítette el a firenzei repülőtér megújulásának terveit. A jelentős átalakítások mellett azonban a leginkább figyelemre méltó az a szőlőültetvény, amit a reptér tetejére álmodtak meg.

Úgy tudni, a szőlőültetvényen harmincnyolc sor betoncserépbe ültetett szőlőtőke lesz majd, összesen tizenkilenc hektáron. A reptéri szőlőket a régió egyik vezető borászának gondjaira bízzák, a terminál alatt pedig pincéket alakítanak  ki a bor érlelésére.

A bortermelés mellett a szőlőültetvény kialakítása a repülőtér elrejtését is szolgálja, hiszen rontja a városképet akkor, ha a város nevezetességeinek tetejéről, így például a firenzei dóm kilátójából tekintünk le rá.

Az innovatív javaslatot nem fogadták osztatlan lelkesesdéssel. A The Guardian újságírója attól aggódik, hogy a sugárhajtású repülőgépek által kibocsátott károsanyagok milyen hatással lesznek majd a szőlőre és az abból készülő italok minőségére.

Hogy ez kiderüljön, kell még néhány évet várnunk. A tervek szerint ugyanis a repülőtér felújítása két ütemben fog megvalósulni. Az első a becslések szerint 2026-ban készül el, míg a második csak 2035-ben fog lezárulni.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Rafael Viñoly Architects)

pincészet | repülőtér | bor | borászat | szőlőültetvény

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom