Hatalmas szőlőültetvényt telepítenek egy európai repülőtér tetejére

Firenze repülőterét nem a luxus jellemzi. Kevésbé magas szintűek a szolgálatások, mint Olaszország nagyobb repülőterein, így Rómában, Milánóban vagy Velencében. Nincsenek Hermes-üzletek és az étkezési lehetőségek is csupán három étteremre korlátozódnak. Az elsősorban regionálisként funkcionáló repülőtér azonban most jelentős átalakulás előtt áll.

A nemzetközi szinten is jól ismert Rafael Viñoly Architects építésziroda készítette el a firenzei repülőtér megújulásának terveit. A jelentős átalakítások mellett azonban a leginkább figyelemre méltó az a szőlőültetvény, amit a reptér tetejére álmodtak meg.

Úgy tudni, a szőlőültetvényen harmincnyolc sor betoncserépbe ültetett szőlőtőke lesz majd, összesen tizenkilenc hektáron. A reptéri szőlőket a régió egyik vezető borászának gondjaira bízzák, a terminál alatt pedig pincéket alakítanak  ki a bor érlelésére.

A bortermelés mellett a szőlőültetvény kialakítása a repülőtér elrejtését is szolgálja, hiszen rontja a városképet akkor, ha a város nevezetességeinek tetejéről, így például a firenzei dóm kilátójából tekintünk le rá.

Az innovatív javaslatot nem fogadták osztatlan lelkesesdéssel. A The Guardian újságírója attól aggódik, hogy a sugárhajtású repülőgépek által kibocsátott károsanyagok milyen hatással lesznek majd a szőlőre és az abból készülő italok minőségére.

Hogy ez kiderüljön, kell még néhány évet várnunk. A tervek szerint ugyanis a repülőtér felújítása két ütemben fog megvalósulni. Az első a becslések szerint 2026-ban készül el, míg a második csak 2035-ben fog lezárulni.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Rafael Viñoly Architects)

borászat | pincészet | olaszország | reptér | szőlőültetvény

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram