Kiállítás nyílik a magyar poptörténelem legikonikusabb lemezborítóiból

Beszállás, indul a nosztalgiaexpressz!

A magyar poptörténelem egykor ikonikus, mára azonban elfeledett lemezborítóiból nyílik Hova lett címmel kiállítás kedden az egyik kedvenc budapesti helyünkön, a kálvin téri Főfotó Galériában, méghozzá nagyon illusztris vendégekkel.

A bemutatón tizenkét olyan popkulturális kép lesz látható, amelyek egykor akár milliós példányban kerültek magyar lakásokba, ma azonban egyre kevesebben emlékeznek rájuk. A szervezők a következőket írják az eseményről:

"Úgy gondoljuk, régi adósságunk, hogy megnézzük, ezek a képek, a lemezborítók megjelenése után miért nem futottak be egy másik, új vagy párhuzamos életet. A Főfotó Galériában most olyan népszerű popkultúrális képeket gyűjtöttünk össze amik egykor akár milliós példányban kerültek magyar lakásokba. Az egész ország ismerte ezeket a fotókat, forgatták, nézegették, szerették, mert elválaszthatatlan részei voltak annak az élménynek amit a lemez megvásárlásakor hazavitt az ember.

A lemezborító egy külön műfaj volt. Meghatározta és irányította az együttesek imázsát. Hivatkozási pont volt. A lemezborítón megjelent képekkel azonosítottak egy-egy zenei korszakot. Fontosnak tartjuk, hogy felemeljük ezeket a képeket oda, ahol mindig is lenniük kellett volna. Megmutassuk, hogy ezek a művek valódi műtárgyak.

Tervünk, hogy ezekből a pop-rock történeti relikviákból egy nagyobb gyűjteményt rakjunk össze, ugyanis amikor felkerestük az alkotókat, a fotósokat, grafikusokat hihetetlen kincsek kerültek elő."

- nyilatkozott Krasznai János a Főfotó egyik alapítója. Az itt kiállított fotókat eredeti nyersanyagokról nagyítva limitált szériában szignózva árulják majd.

A szerzők illetve a kiállított művek között megtaláljuk a legendás Hegedűs György-Pálfi György alkotópáros EDDA lemezborítóit, az EDDA I. és a bakancsos EDDA II, szintén tőlük a KFT Macska az úton című album fotóját. Vető János munkáit:

Az Antoine és Desire (Cseh Tamás) valamint az Európa Kiadó első lemezének, a Popzene c. lemezboritójára készült fotókat. Továbbá Flesch Bálint A.E. Bizottságról készült fotóját ami az együttes hollandiai lemezboritója volt. Szintén Hegedűs György legendás SyriusÍ/ mitológia és KEX 1970-es plakát eredetii nyersanyagról nagyított fotóját.

Hová menj és mikor:

Október 18.-án (kedd) este 7-kor a Főfotó-ba, cím: (nyolcker) Baross utca 10. A Hova lett? - Kiállítás a magyar poptörténelem legendás, de elfeledett lemezborítóiból című tárlat november elsejéig tekinthető meg. Mi benevezünk rá!

(Forrás: Főfotó)

lemezborító | főfotó | európa kiadó | cseh tamás | popzene

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom