Rázva, nem keverve – Idén nyáron hódít a freddo espresso

Görögország élénk kávékultúrával rendelkezik, akár a jeges, koffeines italok specialistájának is nevezhetjük az ott élőket. A forróságban  különösen jólesnek a jeges kávéik, így például a frappé, a freddo espresso vagy éppen a freddo cappuccino.

A freddo espresso elkészítése rendkívül egyszerű. Egy shakerbe jeget halmozunk, ráöntünk egy vagy két adag espressót, összerázzuk és pohárba töltést követően már fogyaszthatjuk is.

A hideg és a meleg kontrasztjának köszönhetően a kávé tetején egy ellenállhatatlan, krémes habréteg jön létre.

Egy kevés cukorral és egy réteg jéghideg tejhabbal pedig tökéletes freddo cappucino varázsolható belőle.

Görögországban az emberek 90-95 százaléka iszik freddo espressót, ami tökéletes koffeinforrás a reggelekre. A freddót az 1990-es években találták fel, akkor, amikor az olyan tipikusan espresso-márkák eljutottak Görögországba, mint az Illy, így

mára a közkedvelt görög jegeskávé, a frappé elegánsabb rokona lett.

Apropó frappé. A legenda szerint a jeges kávéital a puszta szerencsének köszönhetően született meg 1957-ben. Jannisz Dricasz, a Nestlé Görögország képviselője a 22. Thesszaloniki Nemzetközi Vásáron vett részt. A feladata az volt, hogy egy új, jeges csokiitalt mutasson be a gyerekeknek, amihez csak a kakaót és a tejet kellett összerázni.

A rendezvény szünetében munkatársa a konyhába ment, hogy elkészítse szokásos Nescaféját. De nem talált forró vizet, ezért ellesve főnöke technikáját, az instant kávét hideg vízzel és jégkockákkal keverte össze, megalkotva a tökéletes frappét.

(Forrás: Thrillist, fotók: Getty Images)

jegeskávé | freddo espresso | jeges kávé | frappé

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom