Egy magyar építész vezette startup olyan ablakokat hozott létre, amikkel fűteni és hűteni is lehet az épületeket

A brit Water-Filled Glass startup olyan, vízzel töltött üvegtáblákat fejlesztett ki, amelyek a napfényt használják fel egy energiatakarékos fűtési és hűtési rendszer működtetésére.

A Loughborough Egyetem építészeti oktatója, Gutai Mátyás és kollégái, Daniel Schinagl és Abolfazl Ganji Kheybari által 2020-ban alapított Water-Filled Glass (WFG) nevű startup vállalkozás egy szabadalmaztatott technológiával tenné fenntarthatóbbá az üvegezett épületeket.

Ablakaikban az egyes üvegtáblák között egy vékony vízréteg található, amely elnyeli a napfényt vagy a helyiségből távozó hőt. A felmelegedett vizet ezután zárt csövön keresztül, alacsony nyomáson átszivattyúzzák az épület hidegebb területeire vagy a hőtárolóba.

A vízzel töltött üveg a hőenergia elnyelésével azt is szabályozza, hogy az ablakokon keresztül mennyi meleg jut be az épületbe, így csökkenti a légkondicionáló használatának szükségességét is.

– Tudjuk, hogy vizet önteni az ablakba őrült ötletnek tűnik – mondta Gutai a Dezeen-nek. Hozzátette, úgy gondolják, fontos az üvegezésre is gondolni akkor, amikor az épületek energiaigényét vagy a szén-dioxid-kibocsátását csökkentenénk. Meglátása szerint ugyanis az üveg a fűtéshez és a hűtéshez kapcsolódó energiafogyasztás nagy részéért felelős.

Becsléseik szerint – az éghajlattól és az épület üveg illetve fal arányától függően – a technológia körülbelül

huszonöt százalékkal csökkentheti az energiaköltségeket a klasszikus ablakokhoz képest.

A startup első kereskedelmi projektje egy magyarországi ipari épület és egy amerikai lakóépület. Ezek jelenleg is építés alatt állnak. A technológiával készült két épület prototípusa között is megtalálható egy hazai vonatkozás. A Water House 1.0 egy magyarországi kis faház, a Water House 2.0 pedig a tajvani Feng Chia Egyetem pavilonja.

(Forrás: Dezeen, fotók: WFG)

környezetvédelem | energiahatékonyság | gutai mátyás | wfg | fenntarthatóság

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom