Több mint száz alkotó és grafikai stúdió munkáit mutatja be a STANC – Kreatív magyar gasztrocsomagolások kötet, benne az elmúlt évtizedek legszebb, nemzetközi léptékkel is nívós munkáival.
Egyébként is jó érzés kézbe venni egy mívesen csomagolt csokoládét, több bizalmat előlegezünk meg bármilyen terméknek, ha már a csomagolásánál adtak arra, hogy a külcsín felvillantson valamit a belbecsből. Mindez evidencia, mégis valahogy az alkalmazott tervezőgrafika eddig valahogy sosem kapott méltó figyelmet, noha egy-egy jól sikerült, nemzetközi díjat nyerő csomagolásra időről időre felfigyelhettünk.
Ennek az állapotnak május 9-e óta vége: akkor mutatták be a STANC – Kreatív magyar gasztrocsomagolások című hiánypótló kiadványt, az új évezredben született legszebb, nemzetközi léptékben is kiugróan magas szakmai színvonalú magyar étel- és italcsomagolásokat összegyűjtő művészeti albumot. Az ArtHungry kiadásában megjelenő könyv több mint száz hazai alkotó és grafikai stúdió kreatív termékcsomagolásait mutatja be, többek között
művészi kivitelezésű boroscímkéket, újhullámos sörcsomagolásokat, exkluzív pálinkacímkéket, gusztusos desszerteket, divatos étrendkiegészítőket vagy egyedi csomagolás-formaterveket.
Öröm fellapozni az ismerős ízeket felidéző termékeket, megtudni, kinek a munkája köthető a személyes kedvenceinkhez, de még ennél is jobb, hogy a Fashion Street Gallery-ben rendezett kiállításon testközelből is megnézhetjük őket.
Az album már kedvezményesen előrendelhető az ArtHungry webshopjából, a díjátadóval egybekötött megnyitón pedig még kóstolásra is lehetőség nyílt.
De nemcsak az ízek, a látvány és a tapintás érzékét kötötték össze a szervezők, de a zenére is gondoltak: az estet az elektro-jazzben utazó Flanger Kids duó – Gyarmati Fanny és Szczuka Panka – koncertje zárta.
A díjazottak
Italok kategória
Arany: Doré Cider, Tervező: Csontos Eszter
Ezüst: Malcantone Craft Brewery, Tervező: Fölföldi FruzsinaBronz: CALM TEA, Tervező: Studio Ü
Ételek
Arany: Harlequin Csokoládé, Tervező: Fölföldi Fruzsina
Ezüst: Sinar Brew (cider-ecet), Tervező: Peltan-Brosz Studio Bronz: Pasta del Futuro (tésztacsomagolás koncepció), Tervező: Hegyessy BercelEgészség & fitnesz
Arany: Dental Rituals (étrendkiegészítő), Tervező: Dare Studio
Ezüst: Viblance (granola), Tervező: Mészáros Szandra
Bronz: Juiceline (gyümölcslé), Tervező: Kiss Miklós
Formatervek
Arany: Deux Fréres (egyedi gin-es üveg), Tervező: itthon.
Ezüst: Aquatavia (ásványvíz üvegforma koncepció), Tervező: HUNAP Studio Bronz: Italia Turrita (tésztacsomagolás), Tervező: Sáringer AnnaA kategóriadíjak mellett kiosztottak egy különdíjat is, amelyet az utóbbi évek kimagasló csomagolástervező tevékenységéért az Unger & Partners cég kapott meg.
(Fotó: STANC)
gasztro | könyv | stanc | dizájn | csomagolás
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!