Négy szokatlan gasztrofesztivál, amiért érdemes bejárni Európát

Európa-szerte fontos kulturális ünnepeknek számítanak a gasztronómiai fesztiválok, amelyek abszolút egyediek a régió sajátosságai miatt. A legfurcsább gasztrofesztiválokon főszerepet kap a szarvasgomba, a narancs, a hal és a malac is.

Olaszország, Ivrea: a harci eszközök a narancsok

Az Ivrea karneválja a narancsot nem mint egészséges gyümölcsöt élteti, hanem fegyverként tekint rá. A játékos eseményen több száz kiló narancsot lőnek egymásra a harcoló felek – így szimbolizálják a küzdelmet az éhínség és a zsarnokság ellen. A rendezvény gyökerei a 12. századra nyúlnak vissza, amikor a helyi gróf elnyomása ellen lázadtak fel a városlakók.

A februári fesztivál látogatói közül sokan inkább úgy döntenek, kivonják magukat a harcokból, mivel nem akarják kockáztatni testi épségüket. A repülő narancsok okozta sérülések elől az épületek mögé bújnak, vagy ha az utcáról szemlélik, piros kalapot viselve jelzik, hogy nem résztvevői a csatának.

Franciaország, Trie-sur-Baise: tele malacságokkal

A La Pourcailhade fesztivált minden évben augusztus elején rendezik meg a dél-nyugat-franciaországi településen.

Az esemény messze túlmutat a hús gasztronómiai felhasználásán, ugyanis a legjobb malacjelmezt viselők egymással versenghetnek, sőt a malachangok utánzói is megmérettetik röfögésüket.

A fesztivál arra emlékeztet, hogy a város valaha Franciaország legnagyobb sertésellátójaként tündökölt, az állattenyésztés pedig a régió gazdasági stabilitásának alappillére volt.

Finnország, Helsinki: a legnagyobb heringfesztivál

1743 óta minden októberben kikötöttek a halászok Helsinkiben, hogy a piactéren eladják a fogásaikat. A hagyomány az évek során kinőtte magát és mára a finn ételek ünnepévé vált, melyen különböző versenyeken is megmérethetik magukat a résztvevők. Minden évben kiderül, hogy ki lesz az év filézője, ki készíti a legjobb hering alapú ételt, sőt, a halászhajók gyorsasági versenyének győztesét is kihirdetik.

A látogatók különböző workshopokon és kóstolókon is részt vehetnek, és elmélyülhetnek a Balti-tenger ökosztisztémájában is.

Horvátország, Buzet: középpontban a szarvasgomba

Az isztriai fehér szarvasgombához kapcsolódó fesztivált szeptemberben rendezik meg Buzetben, a szarvasgomba fővárosában.

Az első napon egy kétezer tojásból álló omlettet készítenek, amelyet tíz kiló szarvasgombával ízesítenek. A másodikon mindenki hagyományőrző ruhába öltözik, és a régióra jellemző kézműves mesterségekről tartanak bemutatókat, legyen az kosárfonás vagy kőfaragás. Az utcán harmonikások játszanak, a látogatók pedig szarvasgombából készült finomságokat kóstolhatnak.

Gasztronómiai kalandokért azonban elég a Lupáig elmennünk. Izgalmas és inspiráló utazásra indulhatunk az osztrigák világába augusztus 28-án a Lupa Beach Myfish teraszán. Aznap három turnusban indul az az Osztriga Akadémia, ahol megtudhatjuk többek mellett, hogyan kell profi módon osztrigát nyitni, vinaigrette-et és mignonette-et készíteni, és mi a világszerte egyik legnépszerűbb tengeri ínyencség, az osztriga Rockefeller legtökéletesebb receptje.

(Forrás: Euronews, fotók: Unsplash, Baltic Herring Festival)

olaszország | franciaország | gasztronómia | gasztrofesztivál | Horvátország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom