Gazpacho-variációk, amiket ezen a nyáron el kell készíteni

A gazpacho Spanyolország híres levese, amelyet jellemzően paradicsommal, uborkával, fokhagymával, ecettel, olívaolajjal készítenek. Az a jó azonban a fogásban, hogy egy kis kreativitással más alapanyagokból is elkészíthető.

Érdemes kinézni a piacra, beszerezni a legfrissebb idénygyümölcsöket és zöldségeket, hogy aztán kísérletezzünk a hideg leves alternatíváira. Összeállításunkban a klasszikus gazpacho mellett fantasztikus variációkat is mutatunk.

Klasszikus Gazpacho

Hozzávalók:

  • 1 kg paradicsom blansírozva, meghámozva, durvára törve
  • 2 közepes uborka apróra vágva
  • 1 szelet kenyér
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 evőkanál ecetet
  • ¼ csésze extra szűz olívaolaj

Turmixgépben pürésítjük az összes alapanyagot, majd leszűrjük és ízlésünk szerint sózzuk. Fogyasztás előtt két órán át a hűtőszekrényben pihentetjük, tálaláskor egy kevés olívaolajjal meglocsoljuk, opcionálisan aszalt paradicsommal díszítjük.

Szőlős, uborkás gazpacho
  • 4 közepes uborka
  • 1 kg szőlő
  • 2 szelet kenyér
  • ½ csésze hántolt, pörkölt mogyoró
  • ¼ csésze extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál ecet
  • 1 csésze víz
  • só ízlés szerint

Az alaprecepthez hasonlóan elkészítjük a levest, tálaláskor pár csepp olívaolajjal és apróra vágott snidlinggel díszítjük.

Sült paprikás gazpacho
  • 1 szelet kenyér
  • 2 közepes uborka
  • 1 kg paradicsom
  • 2 db sült kápia paprika kimagozva, meghámozva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál ecet
  • ½ csésze olívaolaj
  • só ízlés szerint

Az összes alapanyagot leturmixoljuk, majd átszűrjük. Friss bazsalikommal megszórva kínáljuk.

Joghurtos gazpacho
  • 2 csésze görög joghurt
  • 1 csésze víz
  • 1 db kockára vágott uborka
  • 2 evőkanál zúzott dió
  • 2 evőkanál mazsola
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só ízlés szerint

A leturmixolt alapanyagokat apró kockára vágott uborkával, egy kevés dióval és mazsolával díszítjük.

A hűtött levesek alapvetően nyáron készülnek, teljesen indokolatlanul. Hiszen miért ne ehetnénk egy tál gazpachót, egy tökéletesen készült naengmyeont, esetleg egy jéghideg meggylevest egy esős délutánon?

(Fotók: Getty Images)

variációk | gazpacho | recept

FOLYTASD EZZEL

5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni

Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően
Hirdetés