A gazpacho Spanyolország híres levese, amelyet jellemzően paradicsommal, uborkával, fokhagymával, ecettel, olívaolajjal készítenek. Az a jó azonban a fogásban, hogy egy kis kreativitással más alapanyagokból is elkészíthető.
Érdemes kinézni a piacra, beszerezni a legfrissebb idénygyümölcsöket és zöldségeket, hogy aztán kísérletezzünk a hideg leves alternatíváira. Összeállításunkban a klasszikus gazpacho mellett fantasztikus variációkat is mutatunk.
Klasszikus Gazpacho
Hozzávalók:
- 1 kg paradicsom blansírozva, meghámozva, durvára törve
- 2 közepes uborka apróra vágva
- 1 szelet kenyér
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 evőkanál ecetet
- ¼ csésze extra szűz olívaolaj
- Só
Turmixgépben pürésítjük az összes alapanyagot, majd leszűrjük és ízlésünk szerint sózzuk. Fogyasztás előtt két órán át a hűtőszekrényben pihentetjük, tálaláskor egy kevés olívaolajjal meglocsoljuk, opcionálisan aszalt paradicsommal díszítjük.
Szőlős, uborkás gazpacho
- 4 közepes uborka
- 1 kg szőlő
- 2 szelet kenyér
- ½ csésze hántolt, pörkölt mogyoró
- ¼ csésze extra szűz olívaolaj
- 2 evőkanál ecet
- 1 csésze víz
- só ízlés szerint
Az alaprecepthez hasonlóan elkészítjük a levest, tálaláskor pár csepp olívaolajjal és apróra vágott snidlinggel díszítjük.
Sült paprikás gazpacho
- 1 szelet kenyér
- 2 közepes uborka
- 1 kg paradicsom
- 2 db sült kápia paprika kimagozva, meghámozva
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál ecet
- ½ csésze olívaolaj
- só ízlés szerint
Az összes alapanyagot leturmixoljuk, majd átszűrjük. Friss bazsalikommal megszórva kínáljuk.
Joghurtos gazpacho
- 2 csésze görög joghurt
- 1 csésze víz
- 1 db kockára vágott uborka
- 2 evőkanál zúzott dió
- 2 evőkanál mazsola
- 2 evőkanál olívaolaj
- só ízlés szerint
A leturmixolt alapanyagokat apró kockára vágott uborkával, egy kevés dióval és mazsolával díszítjük.
A hűtött levesek alapvetően nyáron készülnek, teljesen indokolatlanul. Hiszen miért ne ehetnénk egy tál gazpachót, egy tökéletesen készült naengmyeont, esetleg egy jéghideg meggylevest egy esős délutánon?
(Fotók: Getty Images)
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!