A gazpacho Spanyolország híres levese, amelyet jellemzően paradicsommal, uborkával, fokhagymával, ecettel, olívaolajjal készítenek. Az a jó azonban a fogásban, hogy egy kis kreativitással más alapanyagokból is elkészíthető.
Érdemes kinézni a piacra, beszerezni a legfrissebb idénygyümölcsöket és zöldségeket, hogy aztán kísérletezzünk a hideg leves alternatíváira. Összeállításunkban a klasszikus gazpacho mellett fantasztikus variációkat is mutatunk.
Klasszikus Gazpacho
Hozzávalók:
- 1 kg paradicsom blansírozva, meghámozva, durvára törve
- 2 közepes uborka apróra vágva
- 1 szelet kenyér
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 evőkanál ecetet
- ¼ csésze extra szűz olívaolaj
- Só
Turmixgépben pürésítjük az összes alapanyagot, majd leszűrjük és ízlésünk szerint sózzuk. Fogyasztás előtt két órán át a hűtőszekrényben pihentetjük, tálaláskor egy kevés olívaolajjal meglocsoljuk, opcionálisan aszalt paradicsommal díszítjük.
Szőlős, uborkás gazpacho
- 4 közepes uborka
- 1 kg szőlő
- 2 szelet kenyér
- ½ csésze hántolt, pörkölt mogyoró
- ¼ csésze extra szűz olívaolaj
- 2 evőkanál ecet
- 1 csésze víz
- só ízlés szerint
Az alaprecepthez hasonlóan elkészítjük a levest, tálaláskor pár csepp olívaolajjal és apróra vágott snidlinggel díszítjük.
Sült paprikás gazpacho
- 1 szelet kenyér
- 2 közepes uborka
- 1 kg paradicsom
- 2 db sült kápia paprika kimagozva, meghámozva
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál ecet
- ½ csésze olívaolaj
- só ízlés szerint
Az összes alapanyagot leturmixoljuk, majd átszűrjük. Friss bazsalikommal megszórva kínáljuk.
Joghurtos gazpacho
- 2 csésze görög joghurt
- 1 csésze víz
- 1 db kockára vágott uborka
- 2 evőkanál zúzott dió
- 2 evőkanál mazsola
- 2 evőkanál olívaolaj
- só ízlés szerint
A leturmixolt alapanyagokat apró kockára vágott uborkával, egy kevés dióval és mazsolával díszítjük.
A hűtött levesek alapvetően nyáron készülnek, teljesen indokolatlanul. Hiszen miért ne ehetnénk egy tál gazpachót, egy tökéletesen készült naengmyeont, esetleg egy jéghideg meggylevest egy esős délutánon?
(Fotók: Getty Images)
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!