A Gellért fürdő büféjében egy csomagban megtapasztaltuk, mi minden romlott el a hazai vendéglátásban

Egy csomag Nógrádi ropi árával kezdődött, egy üveg pezsgő szerviz(telenség)díjával folytatódott, majd teljes balkáni igénytelenségben tett pontot arra, mennyi minden csúszott el tragikusan a fejekben a magyar vendéglátásban.

Egy tősgyökeres tizenegyedik kerületi barátommal, aki jó pár éve az Egyesült Államokban él, mondhatni hagyománnyá vált, hogy a hazatéréseikor rendre előforduló, nagyobb bekarmolások után egyszer-egyszer másnap(osan) elmegyünk a Gellért fürdőbe kiáztatni a budai-pesti esték rajtunk ragadt méreganyagát.

Ez mostani látogatásakor sem volt másképp: egy nyári kora délután törölközővel és papuccsal a vászonszatyorban megcéloztuk a prominens fürdőt, hogy kiengedjük az előző esti Nemdebár-Névtelentalponállóamirecsakegyfotóemlékeztethogyjártunkott-Gdansk kocsmahármasságot a hideg víztől a termálig.

A Gellért 10 400 forintos belépőjét 2023-ban már fel sem vettem (a közeli Rudas például hétvégi, 12 200 forintos árával negyedannyit sem nyújt); eltökéltem, hogy csak az élményre figyelek: a Gellért régi eleganciájára, a medencék mozaikkal rakott szépségére az árnyat adó, felülről ölelő fák lombkoronája alatt. A regenerálódásra, az inflációs-háborús-mindenes világból való kiszakadásra, a teljes relaxra egy ritkán látott jóbaráttal.

Mikor pár kör mellúszás és lebegés a hideg vízben, majd egy izomlazító hátradőlés a 36 fokos termálban teljesen kibogozta az előző este buligordiuszát, úgy döntöttünk, készen állunk benevezni egy finom italra a Gellért fürdő büféjében.

A világból kivonódás édes érzése körülbelül egy perc alatt esett darabjaira. Először megláttam, mennyibe kerül egy csomag Nógrádi ropi. Az a kicsi, 45 grammos, sima sós pálcika, amit akkor vesz az ember, ha nagyon nincs pénze, de rágcsálna valamit sörkorcsolyának. Az a Nógrádi ropi, ami a boltokban még huszonvalahány százalékos inflációval is olyan 185 forintos átlagáron kapható. Na ez a csomag Nógrádi ropi a Gellért Gyógyfürdő büféjében

850 forintba kerül.

Vannak felháborítóan elszállt árak, igen, de ez egy másik szint. Biztos azon is ki lehet akadni, hogy a Gellért büféjében mennyibe kerül egy melegszendvics, vagy egy melegétel, de ilyenkor bennem van a legalább elkészítik helyben-érzés. Ez egy csomag szerencsétlen ropi, amiről kábé le van vakarva az ármatrica, ami bizonyítja, hogy az egy sarokkal lejjebb lévő boltban kereken négy és félszer olcsóbb. Miután visszatettem a kiesett szemgolyóimat a helyére, a kis zacskós Lay’s chips 1 690 forintos árán már csak periférikusan kaptam szívszélhűdést.

De ezután jött az, amiért ezt meg is írom. Úgy döntöttünk, hogy benevezünk egy üveg pezsgőre. Törley Gála Sec, 7 200 forint. Igen, ő is túl van árazva (később egy kisboltban 1750 forintért vettük meg, szóval szintén több mint négyszeres szorzóról beszélünk), de ez legalább egy pezsgő, na. Van benne valami emelkedés, valami hangulat, valami plusz lélektani buborék a 850 forintos Nógrádi ropihoz képest. Kikértük a büfé pultján keresztül. Meg is kaptuk:

a kiszolgáló hölgy kinyitotta számunkra a pezsgőt (szolgáltatás!), és adott hozzá két műanyag poharat (szolgáltatás!) a pult fölött átnyújtva. Mindezt 780 forintos szervizdíjért.

Igen, a Gellért fürdő büféjében 780 forintos szervizdíjat számolnak fel azért, mert egy pult fölött megkapod azt, amit kértél. Nem hozták ki az asztalunkhoz a pezsgőt, nem töltötték ki, nem szervirozták, nem adtak hozzá jeges vödröt, hogy, teszem azt a 35 fokban ne melegedjen fel húsz perc alatt a palack. Nem, 780 forintba került a négyszeresen túlárazott pezsgő átadása a pult fölött.

Emelkedett szolgáltatási élményeink koronájaképp még kértem egy hamutálat a büfésektől, amire sikerült adniuk egy vízzel félig megtöltött papírpoharat. Igen, egy vízzel félig megtöltött papírpoharat, amit akkor szoktunk alkalmazni, ha mondjuk egy fesztiválon a fűben ücsörögve nem akarunk csikkekkel szemetelni. Mert az alsóhangon mindent négyszeres áron kínált termékek hasznából nem lehetett volna venni pár hamutálat egy olyan prominens fürdőben, mint amilyen az 1918 óta működő Gellért.

Ez annyira a teljes balkáni igénytelenség fizikai manifesztációja, ami a felháborító árakon és a nemlétező kiszolgáláson túl valamilyen sokkal mélyebb és fájdalmasabb szinten áll kontrasztban azzal a hangulati magasztossággal, amit lélekben Budapest egyik leghíresebb, varázslatosan impozáns szecessziós fürdőjéhez kapcsolok.

És akkor felteszem a 7 200 forintos kérdést 780 forintos szervizdíjjal. Ez itt vajon még mindig az inflációról szól? A helyes választ beküldők közt önköltségen tíz csomag Nógrádi ropit sorsolok ki.

(Fotók: Getty, Wikipédia, a szerző sajátja)

pezsgő | nógrádi ropi | infláció | árak | gellért-fürdő

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom