Három gesztenyés étel, amivel megkezdhetjük az ünnepi hangolódást

A gesztenye tipikus későőszi, téli alapanyag, amit leggyakrabban tejszínhabos püréként fogyasztunk, csirkébe töltünk vagy egész egyszerűen tökéletesre sütve az adventi vásárokban sétálva falatozzuk.

Ennél azonban jóval változatosabban is felhasználható. Erre adunk most ötleteket.

Gombás gesztenyeleves
Hozzávalók:
  • 4 evőkanál vaj
  • 1/2 közepes vöröshagyma apróra vágva
  • 1 sárgarépa apróra vágva
  • 1 zellerszár apróra vágva
  • 25 dekagramm erdei gomba apróra vágva
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 csészényi főtt gesztenye
  • 4 csészényi húsleves alaplé
  • 1 szál friss kakukkfű
  • 1 teáskanál friss rozmaring apróra vágva
  • 1/3 csészényi tejszín
  • só, bors
  • aprított metélőhagyma a díszítéshez
Elkészítése:

Első lépés: Egy serpenyőben, közepes lángon felhevítjük a vajat, hozzáadjuk a gombát és körülbelül öt percig pirítjuk.

Második lépés: Vegyünk ki néhány gombát a serpenyőből a díszítéshez, a többihez tesszük az aprított zöldségeket. Sózzuk borsozzuk és fedő alatt tíz perc alatt megpároljuk.

Harmadik lépés: Hozzáadjuk a gesztenyét is, majd felöntjük az alaplével. Beletesszük a kakukkfüvet és a rozmaringot is. Lassú tűzön nagyjából fél óráig főzzük.

Negyedik lépés: A kész leves botmixerrel pürésítjük, belekeverjük a tejszínt. A félretett gombával és frissen vágott metélőhagymával díszítve tálaljuk.

Borban párolt sertéshús gesztenyével és édesburgonyával
Hozzávalók:
  • 1 kilogramm csont nélküli sertés lapocka
  • 1 fej vöröshagyma finomra aprítva
  • 5 gerezd zúzott fokhagyma
  • 3 csészényi húsleves alaplé
  • 1/2 csészényi száraz fehérbor
  • kis csokor petrezselyem
  • 3 szál kakukkfű
  • 3 közepes édesburgonya meghámozva, feldarabolva
  • 3 csészényi főtt gesztenye
  • só, bors
Elkészítése:

Első lépés: A húst felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk. Egy nagy serpenyőbe beletesszük a hagymát és a fokhagymát, aranybarnára pirítjuk.

Második lépés: Hozzáadjuk a húst, kissé lepirítjuk, majd felöntjük az alaplével, a borral, valamint beleszórjuk a petrezselymet és a kakukkfüvet. Lassú tűzön, fedő alatt nagyjából főzni kezdjük.

Harmadik lépés: Amikor a hús már szinte teljesen megpuhult, beletesszük a kockára vágott édesburgonyát és a gesztenyét is és puhára főzzük. Friss metélőhagymával megszórva kínáljuk.

Gesztenyés tiramisu
Hozzávalók:
  • 3 tojás szétválasztva
  • 60 gramm porcukor
  • 300 gramm mascarpone
  • 200 gramm főtt gesztenye pürésítve
  • 200 milliliter meleg eszpresszó
  • 100 gramm babapiskóta
  • Holland kakaó vagy reszelt csokoládé
Elkészítése:

Első lépés: Egy tálban a tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a mascarponét és a gesztenyepürét és elkeverjük.

Második lépés: A tojásfehérjéből kemény habot készítünk és óvatosan beleforgatjuk a mascarponés masszába.

Harmadik lépés: A babapiskótákat belepártjuk a kávéba és pohárba vagy üvegtálba kezdjük sorakoztatni. Egy kávés babapiskótát egy krémes réteg követ egészen addig, amíg el nem fogy. A sort mascarponéval fejezzük be.

Negyedik lépés: Hűtőbe tesszük legalább hat órára, tálaláskor hollandkakaóval vagy csokoládé reszelékkel megszórva kínáljuk.

Még több téli receptet keresel? Ebben a cikkünkben olyan leveseket gyűjtöttük össze, amelyek a csípős hidegben garantáltan jól fognak esni. Itt pedig egy banános, mézeskalácsos tiramisu receptjét osztjuk meg.

(Fotók: Getty)

őszi étel | desszert | főétel | gesztenye | tiramisu | téli étel

FOLYTASD EZZEL

5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni

Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa