Új adót vezet be Görögország: a turistáknak is fizetniük kell a klímakárokért

A görög kormány szeretne profitálni az idén várható rekordtömegekből, ezért klímaadó néven új idegenforgalmi adót vet ki, amelynek bevételeit a tavalyi erdőtüzek és árvizek miatt keletkezett károk helyreállítására fordítja.

Bár Görögországot tavaly nyáron súlyos erdőtüzek és árvizek sújtották, mindez nem riasztotta el a turistákat, és várhatóan 2024-ben sem fogja. Az országban a látogatók száma várhatóan idén meghaladja a korábbi rekordot, a harminchárommilliót. A görög kormány pedig a turizmus növekedését a katasztrófa utáni újjáépítések finanszírozására szeretné felhasználni.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök átfogó támogatást ígért az árvíz áldozatainak, és a szaloniki idegenforgalmi vásáron bejelentette, hogy létrehoznak egy pénzügyi alapot a természeti katasztrófák kezelésére. Ebben pedig döntő szerep jut az idegenforgalmi ágazatnak.

Az újjáépítés és az áldozatok támogatásának költségeire a korábbi ágyadót 2024-től egy új, "éghajlati alkalmazkodási illeték" váltja fel.

Ez a díj az utazási szezontól függően változik majd. Márciustól októberig biztosan növelni fogja a szállásköltségeket.

A szállodák díjai a következőképpen emelkednek majd: másfél euró (570 forint) éjszakánként az egy- vagy kétcsillagos szállodák esetében (korábban fél euró, vagyis nagyjából 190 forint), három euró (1135 forint) éjszakánként a háromcsillagos szállodák esetében (korábban másfél euró, mintegy 570 forint), hét euró (2645 forint) éjszakánként a négycsillagos szállodák esetében (korábban három euró, 1135 forint) és tíz euró (3780 forint) éjszakánként az ötcsillagos szállodák esetében (korábban négy euró, 1510 forint). A novembertől februárig tartó holtszezonban viszont továbbra is a régi ágyadó marad érvényben.

A görög kormány arra számít, hogy az új szabályozás 2024-ben akár háromszázmillió euró többletbevételt is hozhat. A korábbi adóval ellentétben az új adó az online platformokon keresztül történő, rövid távú foglalásokra is vonatkozik majd. Az apartmanok esetében másfél euró (570 forint) lesz a díj, míg a házak és a luxusszállások esetében tíz eurót (3780 forintot) kell majd fizetni éjszakánként.

Ezeken az úti célokon szintén ingenforgalmi adót kell fizetnünk, ha pedig Görögországban költekeznénk, ezt más módokon is megtehetjük.

(Forrás: Greek City Times, képek: Getty Images, Unsplash)

szállás | költségek | idegenforgalmi adó | klímaadó | görögország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom