Egyre veszélyesebbé válik a Grand Canyon

Az amerikai Nemzeti Park Szolgálat azt vizsgálta, hogyan hatnak az egyre szélsőségesebbé váló hőhullámok a Grand Canyon Nemzeti Parkba látogatók egészségére.

Alapértéknek a 2004-től 2009-ig tartó hatéves időszak látogatottságát, az ekkor előforduló hőséggel összefüggő betegségeket, valamint a hőmérséklet és a páratartalom adatait tekintették, majd klímamodellek segítségével előre jelezték, hogy hogyan fog változni a jövőben a betegségek kockázata.

Azt találták, hogy a hőséggel összefüggő megbetegedések valószínűsége nőni fog, ha a legrosszabb forgatókönyv valósul meg, 2100-ra akár 137 százalékkal is emelkedhet, ami évente akár 254 hőséggel összefüggő megbetegedést eredményezhet a hat hónapig tartó csúcsszezonban.

A hőség többek között görcsöt, kimerültséget, hőgutát és más tüneteket okozhat, amelyek miatt az ember kórházba kerülhet, de akár meg is halhat. A hőség 2007 óta tizenhat ember halálát okozta a Grand Canyon Nemzeti Parkban, ami több, mint bármely más nemzeti parkban.

A tanulmány szerint a hőség okozta betegségek kockázata az áprilistól szeptemberig tartó csúcsszezonban a legnagyobb. Ilyenkor különösen fontos, hogy az ember megtegyen minden szükséges óvintézkedést a megfelelő ruházattól kezdve, a megfelelő hidratáción át egészen addig, hogy a nap legmelegebb óráiban ne tartózkodjon a szabadban.

Mindezek fényében különösen érdemes lehet megfontolni a téli látogatást, de bármelyik évszakban is menjünk, az biztos, hogy csodálatos naplementében lehet részünk.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

tanulmány | hőhullám | jóslat | időjárás | hőség

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom