Elképesztően látványosra sikerült Grönland új klímakutató központja

A Dorte Mandrup építésziroda nyilvánosságra hozta az első fényképeket az Ilulissat Icefjord Centre-ről, amely Grönland új klímakutató- és látogatóközpontja lesz.

Az északi-sarkkörtől kétszázütven kilométerre északra található létesítmény kutatási és oktatási központként működik majd, melynek elsődleges feladata a régióban tapasztalt éghajlatváltozás hatásainak felmérése lesz.

A dán építésziroda által megálmodott komplexum csavart, háromszögletű szerkezetet kapott, tetőterébe pedig egy hatalmas kiállítóteret alakítottak ki.

A cél az volt, hogy a tér nyitott és légies legyen, így a látogatók úgy érezhetik majd, hogy a táj részévé válnak, miközben megfigyelhetik az éjféli napot vagy a sarki fény játékát.

Az épület funkciójának megfelelően a szerkezetet úgy tervezték, hogy minimális hatással legyen a környezetre. A betonszükséglet csökkentése érdekében egy acélvázat telepítettek, amellyel a létesítményt rögzíteni tudták az alapkőzethez.

Ez azt jelenti, hogy az épület alatti tér továbbra is a növények és a vadvilág élőhelye lehet.

A csavart forma pedig megakadályozza, hogy a hó felhalmozódjon a tetőn. A belső terek minden oldalról teljesen üvegezettek, emellett néhány szabadtéri terasz is helyet kapott a komplexumban.

Az Ilulissat Icefjord Center már meg is nyitotta kapuit a nagyközönség előtt, a látogatókat galéria, mozi, kutatási és oktatási létesítmények, kávézó és üzlet várja.

(Forrás: Dezeen.com, fotók: Adam Mørk)

klímakutató központ | kortárs építészet | épület | építészet | grönland

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom