Ha nem tudunk ellenállni a csípős íznek

Gyakori a tévhit még mindig azzal kapcsolatban, hogy az egészséges ételek íztelenek, nem telítenek el. Így nem is lakunk jól velük, s ráadásul az evés, az ízek és az aromák élvezetéről is le kell mondanunk. Ez persze nem így van.

 

Mitől vonzó a csípős “íz”?

 

Egyre inkább nyitunk más népek étkezési kultúrája felé: ennek oka többféle lehet, de a változatosság keresése, az új ízek felfedezése mindenképp az elsők között szerepel. A hummusbar kiemelkedően finom ételek sorát vonultatja fel étlapján, melyek helyben is fogyaszthatók, de akár elvitelre is kérhetők. Az éttermek lokációi rengeteget számítanak, de ez a brand ebben is élen jár. Sokan rajonganak a csípős és pikáns ízekért, főként a férfiak körében nagy az érdeklődés és az igény.

 

Bár a csípőset a köznyelv ízként határozza meg, valójában nem az. Az ízeket a nyelvünk valamely részein érezzük, de az erőset nem. Az olyan rokon anyagok, mint a paprikában található kapszaicin vagy a gyömbér ízét okozó gingerol – de említhetjük a feketebors piperin nevű csípős alkaloidját is – a háromosztatú agyideg ingerlésével váltanak ki égető érzést, fájdalmat. Épp úgy, mint az alkohol. Ezek szerint a férfiak a fájdalom iránt éreznek rajongást?

 

A csípős fűszerezés megítélése kultúránként, koronként és – az olcsón hozzáférhető növények meglététől függően – földrajzi területenként is igen eltérő. Ahogy haladunk az Egyenlítő felé, egyre gazdagabb fűszernövény-kultúrával találkozunk, így a fűszerezettség összetétele és a csípősség is jelentősen nő. A világ legelterjedtebb, fájdalmat okozó csípős fűszerei a chili és a bors.

 

A közel-keleti ételek gazdagsága

 

Az előbb említett okok miatt a közel-keleti konyha elég bámulatos, gyakoriak a pikáns és erős ízek. Mivel ezen társadalmak alapvetően – és még mindig – férfi centrikusak, a gasztronómia is hajlik a csípős ízek felé. Ez csupán érdekesség vagy feltételezés, és nem azt jelenti, hogy a nők nem szerethetik a pikáns fűszereket. Az adagolás mértékével is szabályozható, milyen ízeket szeretnénk az adott ételekben hangsúlyozni.

 

A shakshuka az arab és zsidó konyha isteni finomsága. Eredete Észak-Afrikához köthető, különösen Tunéziához, ahol a hagyomány szerint reggelire fogyasztják. Az étel az Oszmán Birodalom ideje alatt terjedt el a Közel-Keleten, és Izraelben még ma is nagyon népszerű.

 

De mi is ez az étek? Fűszeres paradicsomszószban párolt tojásokból áll. Gazdag ízvilágát a friss paradicsom, paprika, hagyma, a fűszerek (pl. római kömény) és jó sok chili adja. Mi, magyarok a tojásos lecsót véljük felfedezni benne, de jóval szelídebb fűszerezéssel.

 

Lehet-e egészséges a csípős?

 

Mértékkel lehet egészséges a csípős étel is, ám okozhat kellemetlen tüneteket. A magas fehérje-, vitamin- vagy alacsony kalóriatartalma sokkal inkább fémjelzi egy fogás egészséges megítélését.

 

A csípős ízért nem feltétlenül lángoló chilit kell fogyasztanunk, fordulhatunk a kevésbé erős, de jellegzetesen pikáns gyömbér, borsok, mustár vagy torma felé, amelyek fogyasztása hasonló izgalmas ízhatással, de alacsonyabb fájdalomérzettel jár.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom