Háborús kapszula­gardróbba illenek az ukrán tervező áthajtogatható ruhái

Felsőként kifordítható nadrágbelső, shortba rejtett blúz, zsebekből készülő ujjak és fejfedők a standard ruharészletek rejtett használati lehetőségeit felfedő utilitariánus szenvedély mozgatja Irina Dzhus kollekcióit.

Az ukrán divattervező praktikumot előtérbe helyező, de egyben társadalmi és filozófiai kérdéseket is felvető, intellektuális-ironikus kollekciói mindig valamilyen aktuális vagy épp örökérvényű problémát állítanak a középpontjukba, mint a túlfogyasztás, a környezet védelme vagy a szépségideálok, mindezt a védjegyükké vált többfunkciós darabokon és geometrikus formákon keresztül mutatják meg.

Legutóbbi, 2022-es tavaszi-nyári kollekciója, a Physique eddigi létjogosultságán túl szomorú aktualitást kapott az ukrajnai háború kitörésével, amely miatt magának a tervezőnek is menekülnie kellett az országból. El kellett döntenie, hogy mit csomagoljon abba az egyetlen bőröndbe, amit magával vihet, és így válogatott ki néhányat a legutóbbi ruhák közül – amelyek mintha hátborzongató módon pont a hasonló, apokaliptikus szituációkban találnák meg a helyüket.

„Tudtam, hogy három macskával, vagyis két hordozóval kell nagy távolságokat gyalogolnom, így csak annyi csomagot vihettem magammal, amennyit elbírok”

mondta a Dezeennek a tervező, aki vishhorodi otthonából menekült Varsóba.

A 2022-es tavaszi-nyári kollekciónak mintegy a felét tudta magával vinni,

és ezeket a ruhákat most online értékesíti a bevétel egy részét ukrán jótékonysági szervezeteknek adományozva, miközben annak a lehetőségeit kutatja, hogyan tudná Lengyelországban folytatni a vállalkozását. Mint mondta, jelenleg Varsó infrastruktúráját térképezi fel, és vizsgálja a beszerzési, gyártási lehetőségeket.

A korábbiakhoz hasonlóan a kollekció minden darabjából

több, különféle ruhát vagy kiegészítőt lehet hajtogatni.

A redukált gardrób tartalmaz többek között egy bézsszínű, négyféleképpen átalakítható maxiruhát redős anyagból, egy topot levehető kapucnival, melyből táska is lehet és egy különbözőképpen kombinálható alsó-top szettet.

A színvilág a visszafogott fekete-fehér-bézs palettára korlátozódik, hogy a hangsúlyt a többcélú formákra irányítsa.

A 2010-ben alapított DZHUS márka története az építészet tanulmányozásával kezdődött.

"Monumentális építmények alakját és szerkezeteit elemeztem, és mindent megtettem, hogy megtestesítsem ezeknek az elveit a ruháim sziluettjeiben és szabásában" – mondta Dzhus 2013-as, Overground című kollekciója kapcsán.

Mint hozzátette, ez az asszociáció az anyagválasztásban is visszaköszönt, így olyan textileket választott, amelyek felidézik az építőanyagokat és ezeknek az épületeknek a hangulatát, például gyűrött, fémes anyagokat, hálót, csillogó selymet, füstös sifont.

A 2015-ös őszi-téli Totalitárium kollekciója a két világháború közötti diktatúrák stílusain alapul.

A ruhákat komor fekete és szürke színek jellemzik, és a korszak funkcionális ruhadarabjaira jellemző anyagokból készültek, mint a kötött és nemezelt gyapjú vagy a munkásruhák nehéz pamutja.

A Föld rétegei jelennek meg a Tectonic című, 2017-es kollekcióban,
melynek elemei a kapucnis kabátoktól a magas nyakú ruhákig a tektonikus lemezeket idézik. A föld, a sziklák és a kövületek durva textúrájára utalnak a felhasznált anyagok, a filc, a farmer, a kötött és a gyapjú. „A bolygó ősi domborművészete ez, ami döntő hatást gyakorolt a globális iparosodásra is” mondta a tervező a földtörténeti fosszíliákra utalva.

A háború szinte elfeledteti velünk, hogyan élesztette fel a kollektív fenyegetettség érzését már a koronavírus is. Pedig az ukrán alkotóknak ehhez is volt néhány szavuk és tervük.

(Forrás: Dezeen, képek: Dezeen/Olga Nepravda, Irina Dzhus)

DZHUS | nagy sztori | kapszulagradrób | divat | divattervezo

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom