Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban

Horvátország a magyar turisták egyik kedvenc úti célja, és népszerűsége egyre csak nő. Sokan évről évre egy-egy jól bevált üdülőhelyre indulnak, míg mások minden alkalommal valami újat szeretnének kipróbálni. Akármelyik csoportba is tartozzunk, Horvátországnak van egy olyan oldala, amit mindenképp érdemes felfedeznünk: azt, amelyik a hajózás szerelmesei előtt tárul fel.

Déli szomszédunk már több évtizede építi hírnevét, mint hajós úti cél, és kiváló infrastruktúrát biztosít azoknak, akik a tengeren fedeznék fel a titkait. A partok mentén és a messzi szigeteken, öblökben is találhatunk jacht- és vitorláskikötőket, és bérelhetünk vízi járműveket akár személyzettel is. Így pedig már igazán semmi akadálya, hogy a habokat átszelve érkezzünk meg valamelyik eldugott öbölbe, ahol megmártózhatunk a kristálytiszta tengerben, napnyugta után pedig háborítatlanul gyönyörködhetünk a csillagos égben.

Hajóval a Brioni Nemzeti Parknál. Fotó: Julien Duval
Hatalmas szív a tenger közepén

Aligha akad, aki ne találkozott volna az ikonikussá vált légifelvétellel valahol a neten, amely egy szinte tökéletesen szív alakú szigetet ábrázol a türkizkék tenger közepén. Ez a hely pedig nemcsak a mesterséges intelligencia szüleménye, hanem valóban létezik, méghozzá tőlünk karnyújtásnyira: Galešnjak a neve, és Zadartól nem kell sokat utaznunk, hogy elérjük.

A romantikus kis sziget akkor került a figyelem középpontjába, amikor a Google Earth felvette a különleges szív alakú természeti képződmények listájára, de különös formájára valójában már sokkal korábban is felfigyelt valaki: Napóleon térképrajzolója, akinek még 1806-ban tűnt fel a nem mindennapi alakzat.

Galešnjak-sziget. Fotó: Julien Duval

A lakatlan sziget az érintetlen természet és a smaragdzöld tenger szépségével ajándékozza meg nemcsak a szerelmeseket.

A tengeri medvék egykori birodalma

Egy kicsit messzebb kell merészkednünk a kontinens partjaitól, ha a titokzatos barlangok szigetét, az apró, mindössze hat négyzetkilométeres Biševót fedeznénk fel, amelyet Vis szigetétől nem messze találunk. Két világhírű barlang is vonzza az utazókat: a Kék Barlang, amely valószínűtlen árnyalataival bűvöl el, és a Medve Barlang, amelyet az egykor itt élő mediterrán barátfókáról neveztek el.

Vis szigeténél. Fotó: Aleksandar Gospić

A sziget egykori fő kikötője, a fenyőerdőkkel körülölelt Porat öböl türkizkék vizével és homokos strandjával csábít fürdőzésre és ringatózásra, a helyi fogadókban pedig a legfinomabb adriai tintahalat kóstolhatjuk meg, amiért már önmagában érdemes megtenni a tengeri mérföldeket.

Porat mellett Mezoporat és Salbunara gyönyörű strandjai teszik teljessé a tengerparti élményt.

Proizd-sziget. Fotó: Aleksandar Gospić
Világítótorony a nyílt tengeren

Ha bátran átadnánk magunkat a nyílt tenger fenségének, a legtávolabbi horvát szigetcsoport, Palagruža felé érdemes vennünk az irányt, ahol a legenda szerint a görög hős, Diomédész is megfordult. A legnagyobb sziget, Vela Palagruža hangulatát egy 19. századi világítótorony alapozza meg, amely történetesen a legrégebbi egész Horvátországban, és amely emlékeztet arra, hogy a sziget régtől fogva fontos navigációs pont a hajósoknak.

A világítótornyban szállást is kaphatunk, ha nem valamelyik öböl vizén ringatózva töltenénk az éjszakát. De lehorgonyozhatunk a sziget déli oldalán található Veli žal érintetlen, paradicsomi strandjánál, vagy az északnyugati oldalon található Stara vlakában, ahol a sziklák és a végtelen tenger ölelésében élhetjük át az időtlenséget.

Skrivena Luka, Lastovo-sziget. Fotó: Aleksandar Gospić

Palagružától mindössze három tengeri mérföldre bukkan ki a vízből Horvátország legdélebbi szárazföldi pontja, a vadregényes Galijula-sziget, amely körül az Adria a legmagasabb hullámait veti. A sziget mellett található a Pupak nevű sziklazátony, mely egy elsüllyedt gőzhajó maradványát rejti, de a közelben egy középkori gálya is örök álmát alussza a víz alatt. A hajók vesztét a szigetet körülvevő, sekély zátonyok okozták, amelyek a mai napig óvatosságra intik a hajósokat.

A tökéletes rejtett paradicsom

Ha igazi rejtett kincset keresünk, a Vis-szigeti Stiniva strandban ezt megtalálhatjuk, bár tény, hogy a hely iránt egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik, mióta a European Best Destination 2016-ban Európa legszebb strandjának választotta. A tengerpartot csak hajón vagy hegyen át közelíthetjük meg, de bárhogy is érkezzünk, az erőfeszítésünk nem hiábavaló, mert egy megvalósult álomban érezhetjük magunkat a Stiniva-öblöt védő két magas sziklát látva, amelyek afféle tengeri bejáratot képeznek a harmincöt méter hosszú, türkizkék vizű kavicsos strandhoz.

Stiniva-öböl, Vis-sziget. Fotó: Aleksandar Gospić

A Stiniva-öblöt egyedülálló természeti szépsége miatt 1967-ben védett természeti műemlékké nyilvánították, így valóban háborítatlanul élvezhetjük itt a pihentető légkört.

Egy fenyőillatban úszó, védett öböl

A Lošinj-szigetén található Krivica-öböl szintén olyan, mintha a fantázia birodalmából lépett volna elő. Az egyik legvédettebb adriai öböl tökéletes szépségéhez a majdnem egészen a tengerig nyúló fenyőerdők is hozzájárulnak látványukkal és illatukkal, a smaragd színű tengerről nem is beszélve, a hamisítatlan hangulatot pedig kabócák zenéje teszi teljessé. A védett öböl tökéletes arra, hogy lehorgonyozzunk, és a vízen ringatózva évezzük a napsütést, akár már idén tavasszal.

(Forrás, fotók: Croatia.hr, nyitókép: Paklinski-szigetek)

Horvátország | vitorlás | tavasz | napsütés | jacht

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram