Újabb élemiszerre vetették rá magukat a hamisítók: így lehet kiszúrni a csalást

Nem is annyira a boltokban, mint inkább az éttermekben és az üzleteken kívüli ajánlatok esetén kell résen lennünk.

Az olívaolajhiány és az egekbe szökő árak tökéletes táptalajul szolgálnak a csalóknak, az Europol szerint pedig a hamis olívaolaj értékesítése "bevett gyakorlattá" vált. A hatóságok novemberben 260 ezer liter hamisított terméket foglaltak le Olaszországban és Spanyolországban összehangolt razziák során. Szűk két hónappal később mintegy ötven étterem ellen indult vizsgálat Rómában.

De mégis, hogyan lehet megállapítani, hogy egy olívaolaj valódi-e? Bevett eljárás, hogy az olajat a sokkal olcsóbb magolajjal helyettesítik. Mivel ez átlátszó, a zöld árnyalatot klorofill hozzáadásával érik el, sárgás árnyalatot pedig a karotinoidok kölcsönöznek neki.

Bár az eredmény külsőre nagyon hasonlít a valódi olívaolajra, az ízben nagy különbségek lehetnek. A magolajnak nincs íze és szaga, míg az olívaolaj sosem ízetlen. Lehet édeskés, kesernyés vagy pikáns, de mindig van íze.

Aki kóstolt már olívaolajat, ez alapján könnyen detektálhatja a hamisítást, kivéve, ha a magolajat valódi olívaolajjal keverik. Ebben az esetben csak a laboratóriumi tesztelés segít.

Egyes országokban egyébként legálisan lehet ilyen típusú keverékeket árulni, amennyiben a címkén egyértelműen feltüntetik az üvegben lévő olívaolaj mennyiségét. Ezt a terméket viszont hivatalosan nem szabad olívaolajnak nevezni.

A másik eljárás az olívaolaj és a régen lámpaolajként használt "lampante" olaj keverése, amely szintén olívából készül, de sokkal rosszabb minőségű, és magas savassága miatt fogyasztásra nem is alkalmas. Ebben az esetben szintén az ízen vehetjük észre a furcsaságot.

Ha teljesen biztosra akarunk menni, amikor extra szűz olívaolajat vásárolunk, mindig olvassuk el a palackon található információkat. Nézzük meg, hogy szerepel-e rajta a betakarítás dátuma és helye, van-e rajta QR-kód, ami segít a termelési lánc nyomon követésében. A harmadik féltől származó pecsét, például a DOP vagy az IGP logó általában szintén garanciát jelent a valódiságra.

A klímaváltozást és a szélsőséges időjárást a mezőgazdaság is megsínyli, emiatt pedig több jellegzetes étel is eltűnhet az asztalunkról.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

olívamag | olíva | extra szűz | magolaj | olívabogyó

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Ilyen könnyen még nem jártuk be a világot – Megkóstoltuk a Leo Bistro "illatos" koktéljait

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom