Megkezdődött a harc a repülőkért, gigantikus követelést nyújtott be a világ legnagyobb lízingcége

Arra készülnek, hogy nem kapják vissza az Oroszországban rekedt gépeket és hajtóműveket.

A világ legnagyobb repülőgép-lízingcége, az AerCap bejelentette, hogy három és félmilliárd dollár értékű biztosítási követelést nyújtott be, mely fedezné az Oroszországban rekedt gépeinek és hajtóműveinek esetleges elvesztését. A döntés az iparág és a biztosítók közötti elhúzódó csatározásokat alapozhat meg, miután Oroszország nem akarja visszaadni a repülőket.

A dublini székhelyű cégnek volt a külföldi bérbeadók közül a legnagyobb kintlévősége Oroszországban, amikor bevezették a légi szankciókat. Mint közölték, mintegy két és félmilliárd dollár forog kockán, és arra figyelmeztettek, hogy várhatóan legalább részben leírják az eszközök értékét az első negyedévben.

A cég még a háború előtt visszavett huszonkét gépet az orosz fuvarozóknál elhelyezett százharmincötből, és hármat a tizennégy hajtóműből. Ezekkel és az orosz ügyfeleknek küldött akkreditívekből származó készpénzzel sikerült csökkentenie a kintlévőségeket a december végi több mint hárommilliárd dollárról.

Mint Peter Juhas, a cég pénzügyi igazgatója elmondta,

a biztosítók valószínűleg vitatni fogják a lízingbeadók Oroszországgal kapcsolatos követeléseit,

tekintettel arra, hogy az egész ágazaton belül nagy összegek forognak kockán. Aengus Kelly vezérigazgató szerint azonban az AerCap “erőteljesen érvényesíti” az összes követelését, amelyre a biztosítási kötvényei feljogosítják, és él “a rendelkezésére álló egyéb jogorvoslati lehetőségekkel is”.

A tengerentúli lízingcégek szintén sietnének visszaszerezni a több mint ötszáz, Oroszországban ragadt repülőgépüket, melyeknek értéke a becslések szerint eléri a tízmilliárd dollárt. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a repülőgépek visszaszerzésének esélyei csekélyek, miután a Kreml megengedte, hogy a külföldi repülőgépeket Oroszországban regisztrálják újra, így kerülve el, hogy azokat vissza kelljen adni.

De nemcsak a kereskedelmi gépek, a magánrepülők világát sem hagyta érintetlenül a kialakult helyzet.

(Forrás: Financial Times, képek: Getty Images, Unsplash)

szankció | repülő | biztosító | lízing | bérbeadás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom