Három bodzás recept, ami meghozza a nyarat

Azt tartja a mondás, hogy a nyár hivatalosan akkor kezdődik, amikor a bodza virágozni kezd és akkor ér véget, amikor a bogyói beérnek.

A bodzavirágok hetek óta csábítanak bennünket mámorító, édes illatukkal, hogy aztán isteni receptekhez használjuk fel.

A bodzás ételek elkészítése a virág szüretelésével kezdődik. A bodzavirág szedésének legjobb ideje egy száraz, meleg napon van, és csak olyan helyről származó bokorról gyűjtsünk, amelyet a kocsik károsanyag-kibocsátása nem tud beszennyezni. Gyűjtést követően finoman rázzuk meg a virágokat, hogy az apró rovarokat eltávolítsuk, felhasználást megelőzően pedig rövid idő alatt öblítsük le hideg vízben.

Bodzaszörp
  • 1430 gramm kristálycukor
  • 946 milliliter víz
  • 50 gramm étkezési citromsav
  • 30 nagyobb bodzavirág
  • 1 citrom, szeletekre vágva

Elkészítése:

Első lépés: Összekeverjük a cukrot, a vizet és a citromsavat egy lábasban, addig kevergetjük, amíg a cukor fel nem oldódik. Ezt követően levesszük a tűzről és hagyjuk, hogy a szirup szobahőmérsékletűre hűljön.

Második lépés: Vágjuk le a bodzavirág szárait, a virágokat a citromszeletekkel együtt tegyük egy nagy üvegedénybe! Öntsük bele cukorszirupot, törekedjünk arra, hogy a virágok elmerüljenek benne! Fedjük le a tálat és hűvös helyen pihentessük 48 órán keresztül, naponta egyszer megkeverve!

Harmadik lépés: A bodzaszörpöt szűrjük le és adagoljuk csavaros tetejű üvegekbe! Légmentesen lezárva tároljuk!

Piskótatekercs
  • 25 gramm vaj
  • 75 gramm porcukor
  • 1 evőkanál bodzaszörp
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1 tojás elkeverve
  • 4 tojás a piskótához
  • 100 gramm porcukor
  • 100 gramm őrölt mandula
  • 200 milliliter tejszínhab
  • jégcukor a díszítéshez

Első lépés: Elsőként készítsük el a túrókrémet! Olvasszuk meg a vajat, majd együk a cukorral, a bodzaszörppel és a citrom reszelt héjával együtt egy közepes tálba! Verjük habosra, majd adjuk hozzá a tojást és keverjük tovább! Adjuk hozzá a túrót, törjük homogén állagúra és tegyük félre!

Második lépés: Melegítsük elő a sütőt 180 ° C-ra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral! A tojássárgáját és a cukrot habverővel keverjük addig, amíg a massza ki nem világosodik és sűrű állagú nem lesz! Adjuk hozzá a mandulát! A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a tojássárgáját! Óvatos mozdulatokkal keverjük el, majd kanalazzuk a tepsibe és egy spatula segítségével oszlassuk el! Nagyjából 12 perc alatt süssük aranybarnára!

Harmadik lépés: A kihűlt piskótára rákenjük a túrós tölteléket, és a tejszínhabot, majd feltekerjük és egy tálra helyezzük. Porcukorral megszórjuk és kedvünk szerint díszítjük. Frissen fogyasztjuk.

Fagylalt
  • 110 gramm cukor
  • 500 milliliter tej
  • 3 tojássárgája
  • 200 milliliter tejszín
  • 80 milliliter bodzaszörp

Elkészítése:

Első lépés: Tegyük a cukrot és a tejet egy kisebb lábasba, és melegítsük addig, amíg a cukor fel nem oldódik!

Második lépés: A tojássárgáját felverjük, majd belekeverjük a tejhez. Visszatesszük a tűzhelyre és folyamatos kevergetés mellett hagyjuk, hogy besűrűsödjön. A tűzről levéve félretesszük, hogy kihűljön.

Harmadik lépés: A tejszínt kemény habbá verjük, hozzákeverjük a tojásos krémhez, majd egy műanyag tálba öntjük. Betesszük a mélyhűtőbe és hagyjuk, hogy megdermedjen.

Virágzik a bodza, ezzel pedig hivatalosan is elindult a bodzaszörp-főző szezon. Ha pedig elkészült az isteni virágos szirup, érdemes felhasználnunk egy egészen különleges kuglófhoz is.

(Fotók: Getty Images)

bodza | variációk | szörp | fagylalt | recept | piskótatekercs

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom