Ha három helyre elmehetnénk most Dél-Amerikában, ezek lennének azok

Egy színes kisváros, amely költők és művészek ihletőhelye, egy mítikus út, melyet Che Guevara is végigjárt, és Argentína legmagasabb hegycsúcsa, amely a légköri viszonyok miatt még a hivatalos adatoknál is nagyobb.

Valparaiso

A színek, a függőkábelek és az élet élvezetének gyűjtőhelye. Legjobb, ha mindenre felkészülünk, mielőtt belemerülünk a városba. Nem hiába választotta lakhelyéül számos író és művész, mert a girbegurba, színes utcákon kóborolni több mint inspiráló. Valparaisóban sétálgatni egy edzéssel is felér: összesen huszonegy dombja van. Azért vannak tele liftekkel a vár utcái, mert szinte lehetetlen gyalog megmászni a meredek utcákat, és ezek az ősrégi felvonók valóban festői látványt nyújtanak a városban. Valparaisóban tényleg nem nehéz elveszíteni a fejünket, mert a színes utcák megbabonáznak, és nem törődve a veszéllyel, könnyen el lehet feledkezni mindenről.

De talán épp ez a varázsa helynek.

Könnyedén meg tudunk feledkezni a problémákról, miközben egy pohár chilei borral ücsörgünk, és élvezzük a bohém, tarka-barka világot magunk körül.

Ilyen a bűn tarka városa, az élet élvezetének gyűjtőhelye

Valparaiso a színek, a kábelek és az élet élvezetének gyűjtőhelye, ahol mindenre fel kell készülni.

Ruta 40

Ez az az út, ahol az ember magába szívhatja Dél-Amerika lelkét, és amely kinyitja a szívét. Az út, ahol Che Guevara és barátja több ezer kilométeren át csak azon törte a fejét, hogy hol fognak vacsorázni, vagy hol hajtják nyugovóra a fejüket. Ezen az úton született Az egy motoros naplója című klasszikus, ami szinte minden kalandornak kötelező olvasmány. Az Argentínát átszelő 40-es főutat gyakran hívják mítikus útnak is. És valóban az.

Ha úgy gondolod, hogy már mindent láttál az életből, szép halkan felhívjuk a figyelmed erre a különleges kalandra. Ahogy Che Guevara is élete legnagyobb kalandját élte át a La Cuarantán, és más ember lett az út végére, biztosra veheted, hogy hasonló történik veled is.

Az Andok havas csúcsai kísérik utadat, ha északról, a bolíviai határtól haladsz dél felé. Végül szó szerint a világ végére érsz. Patagónia legfenségesebb hegycsúcsai köszönnek rád utad végén: a Cerro Torre és a Fitz Roy. Ezen az úton legendák nyomában tekersz, vagy nyomod a gázpedált, és mire elérsz a világ végére, egy másik énedet ismered meg.

És mindvégig a földkerekség legszebb panorámáját csodálod.

A 40-es főútvonalat 1935-ben kezdték el építeni Argentína tengelyében. Az egyik legikonikusabb út ötezer kilométeren át halad észak-dél irányban, összesen tizennyolc hatalmas folyót keresztez, az Andok huszonhét hágóján megy át, húsz nemzeti parkot és tizenegy megyét (Santa Cruz, Chubut, Río Negro, Neuquén, Mendoza, San Juan, La Rioja, Catamarca, Tucumán, Salta és Jujuy) érint.

Che Guevara nyomában jártunk ötezer kilométeren át a mitikus Ruta 40-en

Ez az az út, ahol az ember magába szívhatja Dél-Amerika lelkét, és amely kinyitja a szívét.

Aconcagua

A Cerro Aconcagua Amerika legmagasabb csúcsaként Argentína közepén áll, a Cordillera-hegység legmagasabb pontja. Csak Ázsiában, a Himalájában vannak komolyabb csúcsok nála. Határait északon és keleten a Valle de las Vacas, nyugaton és délen a Valle des Horcones Inferior jelentik. Nevének eredete nem teljesen tisztázott: valószínűleg az arauka Aconca-Hue, vagy a kecsua Ackon Cahuak szavakból jön, melyek jelentése szikla őrszem.

Az Aconcagua magasságához a légköri viszonyok miatt a helyiek is hozzáadnak ötszáz métert, de ez nem azt jelenti, hogy ennyivel magasabb, hanem hogy ha hétezer méteren vagyunk, az akklimatizációs (magassághoz való alkalmazkodás) szempontból valójában hétezer-ötszáz méternek számít.

Megmászni a hétezer méteres Aconcaguát, avagy ilyen egy túra Amerika tetejére

Az Aconcagua magasságához a spéci légköri viszonyok miatt a helyiek is hozzáadnak ötszáz métert.

(Fotók: Molnár Anikó)

chile | andok | dél-amerika | argentína

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom