A szórakozó Lisszabontól Keralán át a jazzes Orvietóig – Hat menekülési célpont a télre

Az okos utazó már most elkezdi tervezni, hová is menekül el a télen. Mutatunk hat remek célpontot Európában és a világ egyéb részein.

Orvieto, Olaszország

Szilveszter előtt néhány nappal landolni Rómában, enni egy pizzát a szabadban, kicsit körbenézni a városban: jó kezdés. Az igazi ínyencség viszont utána következik: irány Umbria, azon belül is a vulkáni képződmény tetejére épült Orvieto. Európa egyik legnagyobb jazzfesztiválját 1973 óta rendezik meg rendszeresen, de a nyári, perugiai helyszínhez 1993-tól csatlakozott Orvieto is, amely a téli kiadásnak ad otthont. Innentől nehéz is eldönteni, mit érdemes kiemelni: a több mint kétezer éves, még az etruszk időkből származó maradványokat, vagy a jubileumi, 25. téli fesztivál erős programját?

A mellbevágó gótikus katedrálist, vagy a Funk Off másképp mellbevágó utcai parádéját? A kiváló helyi borokat és szarvasgomba-specialitásokat, vagy a történelmi épületekben még hangulatosabb, intimebb, koncerteket? Na tessék, már ki is emeltük mindet, innen rajtad a sor, programok itt, jegyek itt.

Kiotó, Japán

Japán történelmi fővárosát az év bármely napján megéri felkeresni, de télen talán még fokozni is lehet a különlegességét. Az ország történelmi, kulturális örökségének jelentős része a ma másfél milliós városban van, köztük a Kinkakudzsi, az Aranypavilon, a zen buddhizmus egyik ágának a szentélye. Előkelőségek nyaralójából alakították át előbb palotává, majd a 14. század végén templommá. Viharos évszázadokat vészelt át az épületegyüttes, 1950-ben magát az Aranypavilont is felgyújtotta egy őrült diák, de újraépítették a tökéletesen pontos mását.

Az épület minden szintje egy-egy építészeti korszak kézjegyét őrzi: az alsó a Heian-kor palotaépítészetét, a második a szamuráj-, a harmadik a zen építészetet. A falait aranyfólia borítja, a tetején aranyozott bronzfőnix ül. Az összhatás lélegzetelállító, a fényviszonyok változására mindig más és más arcát mutatja a szentély, ami tükröződik is a tó felszínén. Télen pedig, amikor hó borítja a tájat, a messziről jött utazó egy kicsit kilép a valóságból, és inkább egy filmben érezheti magát.

Kerala, India

A hetvenes évek hippijei bizonyára sosem hallottak Keraláról, és ezért is vertek sátrat Goán. A dél-nyugat indiai állam földrajzilag igen változatos, és ennek köszönhetően színes programok várnak az arrafelé utazókra. Keralának is vannak remek strandjai (Marari, Aleppey, Kappad stb.), ahol egészen nagyszerű érzés úgy fürdeni, hogy itthon tombol a tél. Az állam hegyvidékes részein teaültetvények is működnek, ilyen a Munnar város mellett működő gazdaság, amely látogatókat is fogad.

Cochinban nem vidéki, hanem nagyvárosi vájbokat foghatunk: ez a város mindig is kultúrák találkozóhelyének számított, mivel az egykori fűszerkereskedelmi útvonal egyik fontos állomása volt. Nem véletlen, hogy a városban keresztény és hindu templomokat, sőt zsinagógákat is találhatunk, a hatvanas évekig ugyanis virágzó zsidó közösség élt ott évszázadok óta, mígnem a hatvanas években szinte mindenki Izraelbe költözött. A legeslegjobb dolog, amit ki lehet – sőt, ki kell – próbálni az államban, az a csatornahajózás. Cochinban nagyon érdemes kibérelni egy hajót, majd azzal elpöfögni a Venbanad-tóig. Ez tízórás felhőtlen folyami road trip a világ egyik legszebb és legnyugodtabb pontján.

Innsbruck, Ausztria

Innsbruckot egy ügyes turisztikai hadicsellel az Alpok fővárosának nevezték el, és kik vagyunk mi, hogy ebben kételkedjünk? A 110 ezres város családias hangulatú hely, ami az osztrák császárvárosok, a nagytestvérek – Bécs, Salzburg, Graz – ismerős hangulatát árasztja magából, de Innsbruck tud valamit, amit a többi hely nem, és ezek a várost körülölelő fantasztikus hegyek. Tulajdonképpen bátran mondhatjuk, hogy két Innsbruck létezik egymás mellett, az egyik a gazdag történelemmel rendelkező, a barokk építészet remekeit, meg ezernyi Habsburgot felvonultató történelmi város, a másik pedig a téli, hegyi és extrémsportok központja, egy olyan hub, amilyen kevés van Európában.

Az Aranytető kötelező hely, ugyanis ez olyan Innsbrucknak, mint nekünk a Halászbástya. A történelmi belváros közepén találjuk, IV. Frigyes főherceg építette a korszak YOLO és magasélet-filozófiájának szellemiségében.Fogadni merünk, hogy nem sok olyan pont van a világon, ahol be lehet sétálni egy működő harangöntödébe, de Innsbruck ilyen. Nem kisebb építészgéniusz, mint Zaha Hadid tervezte a kapszulára hasonlító Bergisel óriás-műlesiklópályát. A környékbeli hegyekről mindenhonnan jó kilátás nyílik a városra, de egy hibátlan, minimál stílusban berendezett bárt is találunk.

Bali, Indonézia

Az istenek szigeteként is emlegetett Bali ízig-vérig képeslapra való hely – nem kellenek Michelin-csillagos éttermek vagy híres katedrálisok, hogy egészen intim viszonyba kerüljünk az egzotikus szigettel. A vulkánokkal, rizsföldekkel és káprázatos strandokkal tűzdelt paradicsomi helyet már időszámításunk előtt is lakták, nem csoda, hogy tengernyi templom és kolostor maradt fenn az utókornak. A sziget ráadásul évek óta európai felebarátaink téli rezidenciájául is szolgál – a hideg hónapok szomorúságára kevés jobb öröm- és D-vitamin forrást tudnánk elképzelni Balinál. A hőmérséklet itt szinte sosem esik huszonöt Celsius-fok alá – egyedül a menetrendszerű esővel kell megbarátkozni, ami olyan gyorsan megy, amilyen gyorsan jön.

Ha meguntuk a giccses naplementéket a strandon, érdemes a sziget belsőbb részét is felfedezni: a Git-git vízesés, az éjszakai piacok, Bedugul híres úszó temploma, és az ubudi Monkey Forest egytől egyig varázslatosak.

Lisszabon, Portugália

Ha rendeznének versenyt "Európa legizgalmasabb fővárosa" címért, Lisszabon – szubjektív véleményünk szerint – simán egy testhosszt verne a mezőnyre. Az indok sok összetevős: a város klímájának hála a hőmérséklet télen is ritkán csökken tíz fok alá, az óceánpart a város számos pontjáról pazar panorámát nyújt, a mediterrán hangulat pedig egyedülálló gasztronómiával és éjszakai élettel párosul.

„Porto dolgozik, Braga imádkozik, Coimbra tanul, Lisszabon szórakozik”

- tartja egy portugál mondás. Tény, Lisszabon ma jobban pezseg, mint valaha – újhullámos kávézók, vagány éttermek, bárok és szórakozóhelyek tucatjai tartják mozgásban a várost.

Persze, nem szabad megfeledkeznünk a város kulturális oldaláról sem: a 16. századi Belém-torony, a Szent Jeromos-kolostor, a Szent György-vár, és a San Franciscó-i Golden Gate hídra hajazó Április 25. híd is megér egy sétát. És a legjobb hír, hogy ezek a kalandok semmivel sem kerülnek többe, mintha Budapestet vennénk a nyakunkba.

Összegyűjtöttünk tíz európai úti célt is, amit még érdemes ősszel felkeresni!

kiotó | indonézia | kerala | lisszabon | india

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom