Elkészültek a tervek arra, hogyan élesszék újjá Törökország ősi városát a pusztító földrengés után

Februárban katasztrofális földrengés rázta meg Törökországot. A tragédia után nem sokkal azonban meg is kezdték a tartomány újjászületésére vonatkozó tervek elkészítését.

A februári földrengés Antakya városközpontjának nagyjából nyolcvan százalékát érintette. Tizenhárom tervezőgárda fogott össze, hogy újjáépítési terveket készítsenek a földrengés sújtotta török tartománynak, Hataynak és annak egyik ősi központjának.

A cél az, hogy biztosítsák Hatay rugalmasságát, fenntarthatóságát és élhetőségét a jövő generációi számára, miközben megőrzik kétezerháromszáz éves kulturális örökséget is.

Ennek az erőfeszítésnek került a középpontjába Antakya, amit a történelemkönyvekből Antiochia néven is ismerhetünk. A látványos terveket a Foster + Partners készítette több török céggel együttműködve. Bár a teljes koncepciót csupán 2024-ben mutatják be, néhány részlet már napvilágra került.

Az újjáépítési tervben a fenntarthatóság mellett a funkcionalitás is szerepet kap, hiszen az új infrastruktúrákat, adminisztratív létesítményeket is ki kell alakítani.

Ráadásul Hatay tartományt régészeti, történelmi és vallási helyszínek olvasztótégelyeként is szokták emlegetni, mivel két ősi város kincseivel is büszkélkedhet.

Ott található  Seleukeia Pieria és Antiokheia.

Így az újjáépítési terveknek magukban kell foglalniuk az olyan ikonikus helyszíne helyreállítását is, mint az Uzun Bazár.

(Forrás: Designboom, fotók: Foster + Partners )

hatay | törökoszág | földrengés | antiochia

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom