Nem sokat pihent a világ legaktívabb vulkánja

Legutóbb 2021 szeptemberében tört ki és 16 hónapon keresztül működött a Kilauea, a világ legtöbb kitörést produkáló tűzhányója.

Decemberben az aktivitása megszűnt, de alig egy hónappal később, vagyis csütörtökön a kráterén belül ismét folyékony láva tört a felszínre, ami az újabb kitörés kezdetét jelzi. A vulkán működése nem fenyeget közvetlenül lakott területeket.

A Kiluaea tavaly decemberben két héten át egy időben működött a szomszédos Mauna Loa vulkánnal, ami számos turistát vonzott a Hawaii Vulkánok Nemzeti Parkba, majd december közepén

a két vulkán aktivitása egy időben szűnt meg.

A Kilauea - illusztráció

A Mauna Loa vulkánból kiömlő forró láva decemberben nem okozott közvetlen veszélyt lakott területre, ugyanakkor néhány kilométerre megközelítette Hawaii központi szigetének kulcsfontosságú autópályáját. A Kilauea vulkán 2018-as kitörése hétszáz lakóingatlant semmisített meg.

A Hawaii-szigetek az aktív vulkánoknak köszönhetően folyamatosan változik, a tűzhányók istennője, Pele is igen gyakran látogatja a szigetvilágot.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images, Unsplash)

 

láva | kilauea | tűzhányó | vulkánkitörés | vulkán

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom